Back to top

Ahol ott a helyed: XVII. Szeben Megyei Magyar Napok

2015. október 16-án este 18:00 órakor kezdetét vette a XVII. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat Medgyesen, a Traube teremben a Nagyváradi Színház Szigligeti Társulatának előadásával. A megnyitó ünnepségen tiszteletét tette Fejér László parlamenti képviselő, aki Tamás Sándornak, a Kovászna megyei tanács elnökének üzenetét továbbította: minden szórványban élő magyar ember számíthat a támogatására. A nagyérdemű közönséget továbbá köszöntötte Dr. Balázs Béla, a Szeben megyei RMDSZ elnöke. Mint ahogy a felszólalók köszöntőjükben elmondták, a rendezvénysorozat célja a magyar kultúra és hagyományok megőrzése és a szórványban élő magyarok nemzeti identitásának megerősítése.

 A színházi előadás másnapján a kicsik beléptek a Törpeklubba, ahol énekekkel, mókás táncokkal, kifestőkkel és izgalmas játékokkal szórakoztatták őket a szervezők, majd Meseországba kalandozva Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét és Murci malacról szóló népmesét hallgatták meg. Eközben a nagyobbak a medgyesi Sportiskola udvarán készültek a focibajnokságra, ahol négy csapat mérte össze erejét.

Este 20:00 órától a táncos lábúaknak kedvezett a program; mint minden évben, most is nagy sikert aratott a Szüreti/Kosaras Bál. A talp alá valót a segesvári Saturn együttes biztosította, a jó hangulatot pedig egy színvonalas fellépéssel alapozta meg a medgyesi Gyöngyvirág néptáncegyüttes. Az est csúcspontja a tombolák kihúzása volt, ahol a fődíj nyertese egy szőlővel és borral teli kosarat vihetett haza.

Vasárnap új helyszínen folytatódott a rendezvénysorozat, Kiskapuson az evangélikus templomban várták sok szeretettel a helyi közönséget. Ferencz Orsolya énekművész, a Petőfi Sándor Program segesvári ösztöndíjasa klasszikus zenei válogatásával örvendeztette meg a jelenlévőket, akit Tóth Edit medgyesi kántornő kísért orgonán. A műsor színvonalát emelte Szabó Helga és Kerekes Kinga, akik magyar népdalokat adtak elő, valamint Buryán Tünde Wass Albert Üzenet haza című versét szavalta el.

Medgyesen 11:30-tól a nemrégiben elhunyt Jakab Árpád képzőművész tiszteletére tartottak megemlékezést a Református gyülekezeti teremben. A festészet világnapján megtartott megemlékezésen Hegedűs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának ügyvezető alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Az Alelnök Asszony elmondta, hogy az RMDSZ kitűzött célja, a helyi, megyei és országos kulturális értékek megőrzése, továbbá bejelentette, hogy az RMDSZ országos projektjében, amelynek célja az erdély magyar alkotók nyilvántartásba vétele, Jakab Árpád neve is bekerül. Jakab Árpád jelentősebb alkotásai megtekinthetőek a medgyesi refomátus imateremben.

Az új hét egy Asztalitenisz bajnoksággal indult. Október 20-án, kedden Küküllőalmások és Somogyomon a vásárhelyi Artsy M. Theatre diáktársulat előadását tekintette meg a közönség, József Attila verseinek feldolgozásában “Elutazni Önmagunkhoz” címmel.

Nagyszebenben Ferencz Orsoly énekművész operett előadását, valamint Kerekes Kinga és Szabó Helga, segesvári népdalénekeseket hallgatta meg a közönség.

Szerdán, a marosludasi református lelkész, Halmágyi József Attila MAGYARnak MAGYARul MAGYARázni címmel tartott előadást a magyar nyelv lélektanáról, belső logikai rendszeréről. E mellett a vásárhelyi diáktásulatot az Erzsébevárosi közönség is megtekinthette ezen a napon.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy minden korosztály számára változatos, ingyenes programokat biztosítsanak. Ne maradjanak le az idei Ősz legjobb eseményeiről! A Szeben Megyei Magyar Napok október 25-ig tart, a részletes programokról a medgyes.ro honlapon, illetve facebookon tájékozódhatnak!

V.E.

Fontosabb kulturális rendezvények: