Back to top

2017-2018 Hosszabbított Program – Beszámoló

2017-2018 Hosszabbított Program – Beszámoló

Medgyesi MADISZ: 

2017 szeptemberében kezdetét vette a HosszabbítottProgram a Medgyesi MADISZ működtetésé által. A délutáni program megálmodója a MADISZ elnöke, Balázs Botond. Közel 60 kisiskolás vett részt a 2017/2018-as tanév délutáni oktatásán a Szeben megyei egyetlen önálló magyar tannyelvű oktatási intézményben, a Báthory István Általános Iskolában.

A program hétfőtől péntekig 12:00 illetve 13:00 órától vette kezdetét a felügyelők jelenlétében. A foglalkozás ebéddel kezdődött és a házi feladat elvégzésével folytatódott. Igyekeztünk olyan foglalkozásokat és játékokat beiktatni a gyerekek hétköznapjaiban, amik a motorikus képességeit fejlesztik. A felügyelők délutánonként kvízzel, logikai feladatokkal, ügyességi játékokkal tették izgalmassá, szórakoztatóvá a délutáni ottlétet. Csoportonként minden pénteken filmdélutánt szerveztünk, olyan mesefilmeket választottunk ami tanulságos, építő és nevelő hatású is egyben a gyerekek számára.

Szerveztünk foci meccset a fiúknak, ahol a MADISZ-os fiúk is jelen voltak. Nagy élmény volt ez a II. és III. osztályosoknak, hiszen a pom-pom lányok hatására igazi focisztároknak érezhették magukat. Természetesen a lányok sem maradtak ki az élmények sorozatából, hisz nekik kézilabda meccset szerveztek a felügyelők, amin persze ők is részt vettek.

2017-2018-as tanévet egy kis meglepetéssel zártuk. Minden felügyelő kis csomaggal lepte meg osztályát. A hab a tortán egy közös fagyizás volt a gyerekekkel, az utolsó tanítási napon. Nagy élmény volt ez a gyerekek és felügyelők számára egyaránt, amit képekkel meg is örökítettek.

A gyerekek megtanultak csapatban működni, elfogadni a játékszabályokat és ez által sok szép élménnyel gazdagodtak.

A program fő célja az, hogy elősegítsük a szórványban élő magyar diákoktudatos anyanyelvi használatát. Fontos szempontnak tartottuk azt, hogy a hosszabbított program által olyan családokat is segítsünk, akik vegyes házasságban élnek, akik a gyerek felügyeletét nem tudják megoldani másképp, akik magyar környezetben szeretnék tudni gyereküket.

Motiválni akarjuk a szülőket abban, hogy a magyar oktatás mellett döntsenek. Megköszönjük a szülőknek azt, hogy bíztak ebben a kezdeményezésben, és beíratták gyermekeiket a programba.

Köszönettel tartozunk az iskola igazgatójának, Szederjesi Györgynek, aki megteremtette a gyerekek számára azt a non-formális környezetet, amelyben a gyerek képességei fejlődnek és kibontakoznak.

Továbbá köszönetet szeretnénk mondani a tanító néniknek, akik segítették és támogatták a felügyelőket munkájukban.

Nem utolsó sorban köszönet a támogatóknak: Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Communitas Alapítvány, akik nélkül ez a projekt nem valósulhatott volna meg. Nekik köszönhetően a gyerekek napi szinten meleg ebédben részesültek. A felügyelőkkel közösen két olyan hasznos képzésen vehettünk részt amit a PsihoProEdu gyermekpszichológusaitartottak, ez nagyban elősegítette a csapatot a mindennapi munkában és a problémák megoldásában.

Ugyancsak a támogatóknak köszönhetően anyagi forrást tudtunk fordítani játékok és fogyóeszközök beszerzésére, amiket a délutánok folyamán használtunk fel.

Reméljük, hogy a következő tanévben is számíthatunk a szülők bizalmára és beíratják gyerekeiket a délutáni programba.

 

Hosszabbított Program munkatársai