Back to top

Sikeresen zártuk az első Erasmus+ projektünket

Sikeresen zártuk az első Erasmus+ projektünket

Medgyesi MADISZ: 

Sikeresen zárult a Medgyesi MADISZ által szervezett Same Boat elnevezésű Erasmus+ képzés.  A projekt 2019. január 19-26-án került megrendezésre Medgyesen, ahol összesen 9 országból mintegy 44 fiatal vett részt. Jelen voltak fiatalok a következő országokból: Olaszország, Magyarország, Azerbajdzsán, Örményország, Lettország, Észtország, Ukrajna, Macedónia és Románia. A képzés témája a migráció volt, amelyhez a különböző kultúrákból érkezett vendégek eltérő tapasztalatai nagyon izgalmas adalékul szolgáltak.

Ahogy Balázs Botond, a szervezet elnöke fogalmazott, ez volt az első ilyen jellegű projektjük. A hét során a 44 fiatal alaposan körbejárta a migráció kérdését, különböző gyakorlatok, előadások és tanulmány utakon keresztül. Utóbbira példa a nagyszebeni Bevándorlási Irodában tett látogatásuk. 

Mostanáig csak az egyetemen foglalkoztam a migráció témájával, ezért remélem, hogy ezúttal a korábbiaknál valamivel, gyakorlatiasabb információkkal gazdagodhatok. Különösen kíváncsi vagyok arra, hogy mi a helyzet a többi országban, hogy miképp tekintenek a többiek a jelenségre és, hogy milyen megoldásokat javasolnak a jelenlegi állapot kezelésére. Többen, olyan országokból érkeztünk, amelyek a múltban háborúban álltak egymással, és az első napokban ez okozott némi kellemetlenséget, de mindannyian fiatalok vagyunk és igyekszünk a dolgokat pozitív szemszögben látni.” – fogalmazott az egyik résztvevő.

Egy másik, örmény vendég szerint „A projekt témája igen nagy és szerteágazó. Kilenc különböző országból jöttünk és mind a migráció különböző aspektusaival szembesülünk nap, mint nap, ami mindannyiunk számára sok újdonsággal szolgál. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül időszerű és fontos téma, amivel nem lehet nem foglalkozni.

A projekt megvalósítása során a résztvevők egy tanulmányi látogatás keretei között ellátogattak Nagyszebenbe is, ahol megbeszéléseket folytattak a magyar, valamint a német kisebbségek képviselőivel, míg a helyi migrációs jelenségről a Szeben megyei Bevándorlási Hivatalban tájékozódhattak bővebb.

Reményeink szerint, ennek a képzésnek a pozitív tapasztalatait követően a Medgyesi MADISZ a jövőben is folytatni tudja majd a hasonló projektek szervezését és megvalósítását az ifjúság számára.