Back to top

Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu ed. a XVII-a

Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu ed. a XVII-a

În data de 16 octombrie 2015 la Sala Traube a avut loc festivitatea de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din județul Sibiu, în cadrul căruia spectatorii s-au bucurat de spectacolul redat de către Grupul Szigliget al Teatrului Național din Oradea. Dr. Balázs Béla a deschis festivalul. În discursul său a subliniat scopul programului, acela de a păstra tradițiile și cultura maghiară și de a consolida conștiința națională a maghiarilor care trăiesc în diaspora internă. La festivitate ne-a onorat cu prezența domnul parlamentar Fejér László, care a transmis mesajul lui Tamás Sándor, Președintele Consiliulu Județean Covasna, ”Toți maghiarii din diaspora internă au sprijinul nostru.” 

În continuare, în cea de a doua zi a Zilelor Culturale Maghiare din județul Sibiu, cei mici s-au adunat la Clubul Piticilor, unde au învățat diferite cântece, au ascultat povești și s-au distrat jucându-se și dansând. Între timp, cei mari au început la Școala Sportivă din Mediaș campionatul de fotbal, la care s-au înscris și au concurat patru echipe.

Seara a fost dedicată dansului si distracției. La fel ca în anii anteriori, a fost organizat Balul Recoltei care a avut un mare succes. Pentru muzica bună a fost responsabilă trupa Saturn din Sighișoara, iar pentru atmosfera bună a contribuit și Formația de Dansuri Populare Maghiare Gyöngyvirág.

Duminica a continuat programul într-o altă localitate din județ, la Copșa Mică, unde, în biserica Evanghelică, Ferenc Orsolya a ținut un spectacol de muzică clasică. În cadrul spectacolului am putut asculta și muzică populară redată de Szabo Helga și Kerekes Kinga și o poezie recitată de Buryán Tünde. La Mediaș, de la ora 11:30, la biserica Reformată a avut loc un memorial în onoarea artistului plastic Jakab Árpad.

Organizatorii au avut grijă să ofere o varietate mare în programul festivalului pentru toate vârstele. Intrarea la toate evenimentele este gratuită. Zilele Culturale Maghiare din județul Sibiu se vor sfârși în 25 octobrie 2015, dar până atunci programul îl puteți găsi pe site-ul medgyes.ro și pe facebook, pentru a participa la cât mai multe evenimente.