Cine suntem și cu ce ne ocupăm. Partea a 4 - a
Continuăm prezentările. În cele ce urmează, vă facem cunoștință cu angajații UDMR-ului.
Sunt Lukacs Gyongyi, unul dintre fondatorii ansamblului de dansuri populare Gyöngyvirág din Mediaș. În prezent ocup postul de secretară al partidului UDMR, Sibiu, la Casa Millennium.
Locuiesc în Mediaș, împreună cu soțul meu, Levente și cu fiica noastră, Jazmin. Studiile gimnaziale și liceale le-am urmat în Mediaș, iar mai apoi între anii 2004-2008 am urmat cursurile Colegiului Pedagogic din Sibiu. Între anii 2003-2010 am lucrat ca educatore, la început ca necalificat, ca mai apoi, după obținerea diplomei, ca padagog calificat.
Între anii 2008-2010 am lucrat la Asociația Progress, iar din 2010 și până în prezent sunt angajata UDMR-ului, din județul Sibiu. Munca mea presupune multe: contabiltate, organizarea evenimentelor oficiale etc și nu în ultimnul rând încerc să asigur un climat cât mai cald și mai primitor la Casa Millennium, pentru ca acest spațiu să rămână punctul de sprijin al comunității maghiare din Mediaș și împrejurimi. Totodată, ajut și particip cu drag la organizarea evenimentelor ținute de SMCT sau de UTDM, ori de câte ori situația o cere.
Totuși, îmi găsesc menirea adevărată atunci când vine vorba de dansurile populare. Scopul nostru a fost și este acela de a creea o comunitate în care să revenim cu drag de fiecare dată, unde cei mici și cei mari, copii și părinți deopotrivă să interacționeze săptămână de săptămână , având același țel comun: să conservăm, să păstrăm și să transmitem mai departe tradiția și cultura noastră.
În anul 2000 am făcut parte din ansamplul de dansuri populare Nefelejcs. Au fost cei mai frumoși ani ai tinereții mele. Mai apoi, în anul 2008, la rugămințile unor părinți, am început, alături de soțul meu, Lukacs Levente să învățăm dansul popular maghiar câtorva copii de grădiniță și de școală primară. Astfel s-a constiuit ansamblul Gyongyvirag.
În prezent, gruparea noastră numără 70 de membri și trei generații. Ne întâlnim o dată pe săptămână la Casa Milenium. Avem un palmares bogat având numeroase apariții locale, județene, naționale și chiar internaționale.
Cel mai important eveniment pentru noi este festivalul de dansuri populare Vándorcsizma, festival care se organizează an de an, la Mediaș. Anul acesta am fost pentru a 16-a oară coorganizatorii festivalului. E o plăcere să ne pregătim pentru acest moment. De fiecare dată încercăm să aducem ceva nou, ceva aparte. Anul acesta am reușit chiar să ne și îmbogățim garderoba cu un frumos port, specific din zona Blăjelului.
Sunt foarte bucuroasă că în anul 2010 am putut participa la un curs de încondeiere ouălelor de paști, ținut în Ghoegheni, de doamna Kis Potrik Iren. Odată învățată această tehnică, m-am străduit să o transmit și celor din comunitatea noastră. Încondeiatul ouălelor la Casa Millennium a devenit deja o tradiție: an de an, primăvara, înaintea sărbătorlor pascale, împreună cu copiii, cu pensionarii, cu membri ansamblului de dansuri populare, într-o atmosferă prietenoasă ne pregătim de cea mai frumoasă sărbătoare a primăverii.
Mă numesc Fazekas Attila, politolog de meserie. Studiile mi le-am terminat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Încă din anii de liceu, am început să muncesc ca voluntar pentru organizația noastră. După terminarea studiilor la Cluj, m-am întors acasă să-mi continui drumul pe care am pășit pentru prima dată ca voluntar: să acționez cu și pentru comunitate.
În 2009, după ce m-am întors în orașul natal, am încercat împreună cu alți tineri să resuscităm UTDM-ul din Mediaș, organizație a cărei vicepreședinte am devenit în anul 2010.
Împreună cu câțiva colegi am reuși să relansăm ziarul Nagy-Küküllő, al cărui redactor - șef am fost până în 2015. Tot în acest an am fost ales și vicepreședintele organizației SMCT, pe județul Sibiu, dar și consilierul asociației Pro Schola.
Din anul 2012 sunt angajatul UDMR-ului, Sibiu, iar din anul 2013 sunt administratorul organizației la nivel județean.
Deja din 2009 am pus bazele acțiunilor noastre pe care azi mai toți membri comunității le cunoaște și nu numai. Ne mândrim, că azi, anumite evenimente de-ale noastre (cum ar fi festivalul de dansuri populare Vándorcsizma, Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu și altele) au ecou și în rândul comunităților de români. Am remarcat că criticile pozitive au venit și din rândul unor persoane din afara granițelor țării. Numărul participanților la aceste evenimente a crescut de la an la an. Mii de persoane din județul nostru și din altele vin cu aceste ocazii la Mediaș.
Am fost promotorii unor acțiuni care astăzi sunt recunoscute spijinite și finanțate la nivel național, cum ar fi Tabăra de înot.
De la început am încercat să mă implic în diverse activități, să contribui cu ceva în tot ceea ce se face pe plan local și național. Am participat la multe cursuri de formare, întruniri tematice, școli de vară, încercând să culeg informații noi, date și cunoștințe noi pentru ca prestația mea în cadrul comunității noastre să fie cât mai bună și cât mai eficientă.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni