Back to top

Festivalul Vándorcsizma a ajunsă la majorat

Festivalul Vándorcsizma a ajunsă la majorat

Festivalul de dansuri populare Vándorcsizma ajunsă la ediția cu numărul 18 a avut loc sâmbătă 18 septembrie 2021 la Mediaș în Parcul Greweln. Evenimentul a debutat cu parada porturilor populare pe ruta Casa Millennium – Piața Corneliu Coposu, unde a avut loc un scurt spectacol de dans a tuturor formațiilor prezente.

 

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în Parcul Greweln, unde în jur de 100 de dansatori din diferite localități au urcat pe scenă pentru a prezenta dansuri din zone diferite. Tradiția a continuat și anul acesta cu partea gastronomică și anume, concursul de gătit gulaș. Anul acesta s-au înscris șapte echipe, care au preparat aproape 500 de litrii de gulaș. Echipele concurente au fost jurizate minuțios, iar gulașul câștigător a fost pregătit de către cei de la Contrast Publicitate, gulașul preparat de către tinerii echipei Ademenitorii a ieșit pe locul doi, iar gulașul pregătit de către echipa Primăria locul trei. Felicităm toate echipele pentru efortul depus și pentru gustările și preparatele, dar nu în ultimul rând pentru buna dispoziție. Doritorii au putut degusta gulașul de la oricare din cele șapte echipe, ceaunele s-au golit foarte repede.

 

Pe durata festivalului participanții au putut vizita o iurtă ridicată de Asociația Losonczy Istvan din Timișoara, iar după-masa a avut loc și prezentarea oficială și tirul cu arcul. Copii cu siguranță nu s-au plictisit la această ediție pentru că le-am pregătit diferite activități interesante cu premii. În cadrul festivalului a fost un târg de produse tradiționale handmade, degustare de pâine cu untură și ceapă, pogăci, kürtős kalács, langoș și multe alte bunătăți și preparate.

 

La finalul festivalului au avut loc două concerte susținute de către Homonyik Sandor și formația acestuia, și concertul acapella al celor de la Vivat Bacchus. Ziua s-a încheiat cu o seară de dans în șura din Parcul Greweln pe muzica formației Ördögszekér.

 

Ne bucură faptul că am reușit să organizăm acest minunat eveniment în condiții de siguranță pentru toți participanții, mulțumim pe această cale tuturor celor care au participat sâmbătă la festivalul Vándorcsizma, și le mulțumim pentru răbdarea de care au dat dovadă la intrare. Acest proiect este unul care a ajuns la majorat, ajungând la ediția a 18-a, iar scopul acestuia este de a prezenta tradițiile și cultura comunității maghiare, prin cultura dansului popular, a portului popular, a tradițiilor. Este un eveniment la care participă deja nu doar medieșenii și locuitorii județului Sibiu, ci în fiecare an avem participanți și invitați din alte județe și chiar și din afara țării. Doresc să mulțumesc pe această cale voluntarilor care ne-au fost alături pentru realizarea acestui proiect. Așteptăm medieșenii și la următoarele evenimente și proiecte organizate de noi.” – Balázs Botond, organizator.

 

Mulțumim pe această cale partenerilor, finanțatorilor și susținătorilor acestei ediții a Festivalului de dansuri populare Vándorcsizma: Primăria Mediaș, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Astra Sibiu, Uniunea Democrată Maghiară din România, Fundația Communitas, S.N.T.G.N. Transgaz S.A., S.C. Meditur S.A., S.C. ECO-SAL S.A., Brutăria ELDI, OTP Bank România, publicația culturală Nagy-Küküllő, Contrast-Publicitate.

 

Totodată menționăm și organizațiile fără de care acest festival nu s-ar fi putut organiza: Uniunea Tineretului Democrat Maghiar Mediaș, Asociația Culturală Gyöngyvirág, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania organizația județeană Sibiu și Uniunea Democrată Maghiară din România organizația județeană Sibiu.