Back to top

Europa minorităților, tabăra de înot ediția a XI-a

Europa minorităților, tabăra de înot ediția a XI-a

 

Ediția cu numărul 11 a taberei de înot, organizată de către Uniunea Tineretului Democrat Maghiar Mediaș în cadrul proiectului Europa Minorităților, s-a desfășurat la Chiuruș, județul Covasna, în perioada 1 - 7 august 2022, pentru 70 de tineri din județul Sibiu.

Ne-am dorit ca proiectul să aibă un impact important asupra participanților, aceștia să ajungă acasă cu o viziune nouă asupra petrecerii timpului liber într-un mod cât mai util, dar și distractiv în același timp.

În cadrul acestei ediții s-a pus accent și pe activitățile sportive, pe lângă cele de natație. Programul a fost unul complex, în cadrul căruia s-au creat patru echipe, care timp de o săptămână s-au întrecut în diferite jocuri și activități. Protagoniștii acestui proiect sunt elevi cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani.

Printre activitățile realizate în cadrul taberei menționăm jocurile în echipă, prezentarea privind acordarea primului ajutor în caz de înec, realizarea de produse hand-made, seară de dans, proiecție de film, foc de tabără, pistă cu obstacole și multe altele.

Acest proiect poate fi privit ca un ansamblu de activități despre care putem spune că este un proiect care îi pregătește pe tineri pentru viață, pentru o gândire pro comunitate și pentru o gândire pro implicării civice.

Tinerii care participă la aceste activități care le deschide noi orizonturi, asimilează cunoștințe despre modul de gândire pozitiv, despre cum să devii un membru activ al comunității din care provii, dobândind astfel un mod de gândire europeană, ei devenind azi voluntarii de mâine.

Ediția a 11-a a taberei de înot nu ar fi fost posibilă fără ajutorul finanțatorilor și sponsorilor proiectului, care au asigurat participanților transportul, masa, cazarea, activitățile nautice și sportive, jocurile în echipă și multe alte surprize, iar pe această cale dorim să le mulțumim următorilor: Fundația Communitas, Consiliul Județean Sibiu prin Școala de Arte și Meserii Ilie Micu din Sibiu, Uniunea Democrată Maghiară din România și S.N.T.G.N. Transgaz S.A., dar nu în ultimul rând le mulțumim și voluntarilor, echipei de proiect, părinților pentru încrederea acordată și participanților.

Tabăra fiind la cea de-a unsprezecea ediție, se poate spune că este un proiect de succes, un proiect așteptat atât de către participanți cât și de către organizatori. Plus valoarea adusă comunităților din județul Sibiu este indispensabilă, chiar unică din foarte multe puncte de vedere. Faptul că tinerii au început acum mai bine de zece ani organizarea primei ediții și au reușit să continue acest proiect este un lucru lăudabil, însă menționăm și faptul că echipa de proiect s-a extins în ultimii ani, recrutând din rândul participanților membri valoroși pentru echipă. Această tabără asigură o legătură între comunități, o legătură între tineri și totodată le oferă acestora cunoștințe și experiențe unice atât educaționale cât și sportive” – Balázs Botond, președintele asociației Uniunea Tineretului Democrat Maghiar Mediaș (UTDM Mediaș)