Skip to Content
Január: Fergeteg, Tél, Boldogasszony hava                   2018.Január.23, kedd, Zelma napja.  Holnap Timót napja lesz.
Hirdetések

Egy igazi megfizethetetlen ajándék Medgyesnek - karácsonyi pásztorjáték a Traube színpadán

A színfalak mögött nagy izgatottság. Még egy kis ruhaigazítás, utolsó szövegpróba. A mikrofonkábelek között ül a király, két angyal igazítja palástját. Előbb az ördögszarvacskák, majd a legrakoncátlanabb hajfonatok is a helyükre kerülnek.

A függöny elgördült és a huszonhárom medgyesi kisdiák úgy varázsolta a Traube közönsége elé az elmúlt hetek pásztorjáték próbáinak minden izgalmát, várakozását, hogy számunkra, akik ennek tanúi lehettünk, ezen az estén az Advent valóban több lett.

 

Betlehemes pásztorjáték a Traube színpadán

Idén is megszervezésre kerül a Betlehemi pásztorjáték. A színdarabban szereplő fiatalok mindhárom történelmi egyház részéről jelen lesznek, együtt hirdetve a Messiás születését. Az elmúlt évekhez képest idén annyi változás lesz az előadást illetően, hogy december 23-án, szombaton Traube színháztermébe várjuk a gyermeket, családjaikat, és minden kedves érdeklődőt.  

Mikulásjárás Medgyesen

Idén is ellátogatott a Mikulás a medgyesi óvodásokhoz és kisiskolásokhoz. A Báthory iskola előkészítős és 1-4. osztályaiba szerdán érkezett a fehérszakállú. Énekkel, a bátrabbak versekkel fogadták az osztályokba bekopogtató Mikulást. Zsákjában csokoládé, kifestős, narancs is volt.

Szent László-ábrázolásra bukkantak Somogyomban

Szent László legendáját ábrázoló falképre bukkantak a kutatók a Szeben és Maros megye határán fekvő Somogyom (Șmig/Schmigen) szász evangélikus templomában. Az októberben tett felfedezésről Kiss Loránd erdélyi falkép-restaurátor számolt be. Elmondta: néhány társával évek óta önkéntesként járnak vissza az említett település középkori templomába kisebb karbantartási munkákat elvégezni, az eltört tetőcserepeket kicserélni, és amikor lehetőség van rá, falkutatást is végeznek. Így állapították meg néhány héttel ezelőtt, hogy a középkori templom belső falain a fehér mészréteg alatt található Erdély egyik legösszefüggőbb középkori falképegyüttese, amelynek egyik regisztere a Szent László-legendát ábrázolja.

Felröppenő szoknyák, fényesen dobogó csizmák - Medgyesen járt a Háromszék Táncegyüttes

Felröppenő szoknyák, fényesen dobogó csizmák, pajzán kurjantások, és kimondatlan, örök (i)gazságok – a medgyesi közönség kacagott, tapsolt és minden bizonnyal, olykor szemlesütve pironkodott is a Háromszéki Táncegyüttes valóban „sajátosan groteszk, a prűdeket meghökkentő, nyitottakat megnevettető” mezőségi lakodalmat megidéző előadásán – én legalábbis az érzelmek teljes skáláját megélve vittem haza magamban felejthetetlen táncszínházi élményem.

Din 11 septembrie a luat startul programul prelungit

Din data 11 septembrie 2017, deodată cu începerea anului școlar, am pornit programul prelungit, care a fost înființat cu scopul de a sprijini familiile maghiare din Mediaș și din celelalte localități din județul Sibiu.
Proiectul, realizat de Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș (UTDM Mediaș), se desfășoară de luni până vineri între orele 12 și 16, și începe cu servirea unei mese calde, apoi cu pregătirea temelor de casă, fiind urmată de activități de dezvoltare a personalității și a lucrului în echipă, activități cultural-educative. Beneficiarii acestui program sunt elevii din clasele 0-IV ai Școlii Generale Báthory István din Mediaș, iar participarea acestora este gratuită, cheltuielile fiind acoperite de voluntarii asociației din fonduri nerambursabile.

XV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

A magyar népi kultúra, zene és tánc, hagyományos kézműves termékek, illetve a honfoglalás kori életmód kapott főszerepet május 20-án a XV. Vándorcsizma Néptáncfesztiválon, amelynek idén is a Grewln Park adott otthont. A rendezvényen gulyás főző versenyen is összemérték tudásukat a 11 csapatban induló résztvevők, amelyet szakmai zsűri bírált el, több mint 1500 adag ételt osztottak ki a szervezők. Este a Republic együttes adott fergeteges koncertet, majd táncházba várták a néptánc szerelmeseit.

ITT A VILÁG VÉGE?! Nem, itt megoldjuk!

Hosszabbított program - Törpe Klub

Az elmúlt egy-két évben az a gondolat született meg, hogy a medgyesi Báthory István Általános Iskolát vonzóbbá tegyük mi, fiatalok, is.

De mit tehetnénk mi? Hiszen fiatalok és tapasztalatlanok vagyunk – állítják sokan rólunk.

Várjuk a jelentkezéseket a VII. Úszótáborba!

Minden évben meghirdetjük úszótáborunkat a Szeben megyei magyar diákok számára. Az egy hetes táborban a résztvevőknek lehetőségük lesz négy úszási technikát elsajátítani, akik pedig már úsznak, tovább fejleszthetik tudásukat. Ezen kívül az elmúlt évekhez hasonlóan számos kézműves és sportfoglalkozást tervezünk, valamint szórakozásra is lesz lehetőség, és idén sem marad el a gitárdallammal kísért tábortűz melletti hangulatos est.

Húsvéti tojásfestés

Nagyhét szerdai és csütörtöki napján a Medgyesi MADISZ és a RMDSZ szervezésében a Báthory István Általános Iskola diákjai, valamint a medgyesi magyar tagozatos óvodások hagyományos tojásfestésen vettek részt, melynek köszönhetően a Millennium Házat gyerekzsivaj és méhviasz kellemes illata járta át. A kicsik és nagyok együtt készültek az ünnepre, locsolóverseket tanultak, mintákat rajzoltak, plüss nyuszikkal és bárányokkal játszottak, közösen készítették el a hímes tojásokat.

Tartalom átvétel