Back to top

Balázstelkén az idei szórványdíj kitüntetettjei

Idén 23. alkalommal adták át a minőségi szórványmunka elismerésért járó Czelder Márton és Földes Károly után elnevezett díjakat. Az ünnepséget a Szeben megyei Balázstelkén tartották, ahol Kiss Csaba helyi lelkipásztor, valamint Szabó Károly, bólyai nyugalmazott tanító munkásságát ünnepelték.

Az erdélyi református lelkipásztorok által 1991-ben, Földes Károly mezőségi szórványlelkész 100. születésnapján alapított Diaszpóra Alapítvány rangos díjait Vetési László, az alapítvány elnöke, szórványügyi előadó, Jenei Tamás bel missziói előadó, valamint Szegedi László kőhalmi lelkész, esperes, az erdélyi református egyházkerület generális direktora adta át a kitüntetetteknek.

A Diaszpóra Alapítvány Czelder Márton-díját, a szórványgondozásban tevékenykedő református lelkészek kiváló és példaértékű munkásságának elismeréséül alapították. A díj névadó lelkésze, Sárospatakon tanult, majd misszionárius munkába kezdett a Kárpátokon túl, moldvai és havasalföldi szórványközösségek megmentéséért. A Földes Károly-díjat, mellyel a szórványmunkában részt vállaló világi személyeket tüntetnek ki, a két világháború között Mező-újlakon szolgáló lelkész-tanítóról nevezték el.

Az ünnepségen tiszteletüket tették a Szeben megyei református gyülekezet vezetői, a balázstelki, pócstelki, bázanai hívek, valamint medgyesi magyar közösség elöljárói. Dr. Balázs Béla a Szeben megyei RMDSZ elnöke a következőképpen köszöntötte az ünnepelteket: „Szabó Károly tanító bácsi évtizedeken át nevelt, oktatott Bolyán. Éveken keresztül sikerült neki összetartani, megtartani a pusztuló Dél-Erdélyi közösséget. Kiss Csaba lelkipásztor majdnem két évtizede nemcsak templomot bővített Balázstelkén, hanem gyülekezetet, közösséget ápolt, épített, bíztatott, lelkét ismerve ennek a kis közösségnek; hisz ő is a szórványból származik. … Vigyázzunk erre a maroknyi magyarságra… Ezt tették évtizedeken keresztül az idei szórványdíjazottak. A mai napon az áldozatvállalást és a hűséget díjazták.”

A Medgyesi MADISZ elnöke, Balázs Botond, és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Varga Emese tiszteletüket tették a rendezvényen.  Az istentisztelet és díjátadó után a helyi gyülekezet zenés-verses előadásával köszöntötte az ünnepelteket, majd vendégül látták őket a fehér asztal mellett.

V.E.