Back to top

Benedek Zakariás: a szórványmagyarságot képviselem

Alábbi interjúnkban Benedek Zakariást, az RMDSZ Szeben megyei alelnökét, Hargita megyei képviselőjelöltet kérdeztük politikai értékvilágáról, tapasztalatairól, terveiről, elképzeléseiről.
 
- Kérjük, mutatkozzon be röviden olvasóinknak!
 
- Nagyszebenben születtem 1967. szeptember 3-án, nős vagyok, két gyermekem van, egy lányom ésegy fiam. Szülővárosomban, magyar tagozaton érettségiztem, majd Temesváron diplomáztam építészmérnöki karon. Jelenleg a szebeni S. C. Construcţii Rt. ügyvezető igazgatója vagyok, természetesen eme tisztségemről lemondok parlamenti képviselői megválasztásom esetén.
 
- Milyen motiváció vezette Önt az eddigi közéleti szerepvállalásban, milyen hosszú távú célok érdekében tesz majd erőfeszítéseket?
 
- 1990 januárjában részt vettem a nagyszebeni RMDSZ alakuló ülésén, akkor Temesváron voltam egyetemista, tele voltam optimizmussal a jövőt illetően, ami azóta megmaradt, de már reálisabban látom a lehetőségeket. Mindig közel éreztem magamhoz a közéleti szerepvállalást, azt, hogy tennünk kell a szórványmagyarság helyzetének javítása érdekében elsősorban oktatás, kultúra, megmaradás terén. Természetesen a gyermekeim jövője szempontjából is fontosnak tartottam közösségünk helyzetének előmozdítása.
 
- Miért vállalta el jelölését a szórványmegyék képviseletére?
 

- A Székelyföld és a szórványmegyék összefogásaként, Beszterce-Naszód, Fehér és Szeben megyék képviselőjeként kerültem fel az udvarhelyszéki listára. Parlamenti képviselői munkám biztosan nem lesz könnyű feladat. A részletes megoldás még nincs meg, de már vannak elképzeléseim arra vonatkozóan, hogy eme nagy választói körzet gondjait felmérjem, azokra megoldásokat keressek.Valószínűleg rengeteget kell majd utaznom, Bukarestben lesz a munkahelyem, a maradék időmet pedig be kell osztanom Udvarhelyszék, a három szórványmegye és a család, valamint a többi feladat között. Románia magyar lakosságának körülbelül 25 százaléka él szórványhelyzetben, az RMDSZ-re leadott szavazatok negyede a szórványból érkezik, ezért is méltányosnak tartom az országos vezetőség döntését, miszerint befutó helyet biztosítottak a szórvány képviseletére. Ugyanakkor rengeteg olyan közös probléma van, amelyek megoldásra várnak, függetlenül attól, hogy ki melyik részén él az országnak.

 

- Melyek azok a javaslatok, amelyekkel a megválasztása esetén előáll a parlamentben?

 

- A közbeszerzési törvény módosításával, mivel a jogszabály jelenleg sem a beruházó, sem a tervező, sem a kivitelező érdekeit nem szolgálja. Továbbá elfogadhatatlannak tartom azt, hogy az utánunk jövő generációt és pedagógusainkat azzal gyanúsítjuk, hogy lopnak-csalnak- hazudnak, hiszen sok tanár bennünket is tanított, mai napig példaképeink, a jövő nemzedéket pedig mi neveljük.Konkrétan arra gondolok, hogy méltánytalan a képességfelmérő és az érettségi vizsga bekamerázása. A kis- és közepes vállalkozások egy olyan törvénytervezetet kidolgozni, ami megvédje a nagy és multi cégek túlkapásai ellen.

Ezért kérem a választópolgárok bizalmát, és december 11-én szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire!
RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: