Back to top

Benedek Zakariás: a többségiekkel is meg kell ismertetni az RMDSZ munkáját

 

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház infrastruktúra és szállításügyi szakbizottságának tagja június 9-én a nagyszebeni Magyar Házban, amelyen a szebeni román és székelyudvarhelyi magyar sajtó képviselői is jelen voltak.

 

Benedek Zakariás felhívta a sajtósok figyelmét arra, hogy „az RMDSZ nem csak az autonómiával, a székely zászlóval, a magyar közösség szimbólumaival foglalkozik”, hanem rengeteg más olyan kérdéssel is, amely az egész ország hasznára válik.

A politikus üdvözölte az RMDSZ Zilahi Kongresszusán elfogadott határozatot, amely kimondja, a zórványmagyarságnak minden parlamenti választáson bejutó helyen kell szerepeljen egy képviselője. Mint mondta, ez nem csak azért fontos, mert a szórványból rendszerint félszázezren voksolnak a parlamenti választásokon az RMDSZ-re, viszont létszámuk miatt esélyük sincs arra, hogy képviselőjük legyen a Parlamentben, hanem azért is, mert egy szórványból érkező magyar képviselő egyfajta szócsőként jobban meg tudja jeleníteni az RMDSZ törekvéseit a többségi nemzet fele.

„A román sajtó nem ismeri eléggé az RMDSZ tevékenységét, azt sem, hogy a Képviselőház és Szenátus különböző szakbizottságaiban kiváló szakpolitikusokat vonultat fel a Szövetség” – mutatott rá a honatya.

 

Az elmúlt fél év RMDSZ-es parlamenti munkájáról szólva Benedek elmondta, a beruházások terén a Szövetség prioritásként kezeli az észak-erdélyi autópálya építésének folytatását, a nagyváradi és marosvásárhelyi repülőterek felújítást, a városokat elkerülő körgyűrűk kiépítését, illetve a román vasúttársaság állomásainak felújítását.

 

A képviselő örömmel nyugtázta, hogy az RMDSZ kezdeményezésére sikerült eltörölni a közúti biztonsági auditot, így több pénz maradhat az önkormányzatoknál – Hargita megye esetében ez például egymillió eurót jelent.

Benedek Zakariás a sürgős teendők között említette a birtokba helyezés felgyorsítását, ami alapfeltétele a területalapú támogatások lehívásának.

„Nehéz lenne egy sajtótájékoztatóba sűríteni mindazt, amit az RMDSZ tett az elmúlt fél évben, de mindenképpen kiemelném, hogy a Szövetség kiemelten foglalkozik a helyi termelők támogatásával, törvénytervezetet dolgozott ki a bankhitelesek megsegítésére, s határozottan fellépett a nők elleni erőszak elharapózása ellen, hiszen az erre vonatkozó statisztikai mutatók rendkívül aggasztóak.

Támogattuk a kisnyugdíjak adómentességére vonatkozó törvénytervezetet, kiemelten kezeltük a kis- és középvállalkozók támogatását, illetve megszavaztuk az egységes bértörvényt is, amely egyfajta normalitást hozhat a közéletbe”− sorolta.

 

A magyar közösség számára fontos törvények között említette a képviselő a 215-ös törvényt, melynek köszönhetően húszról tíz százalékra csökkentenénk az anyanyelvhasználati küszöböt, s bevezetnének egy kedvezményes küszöböt is.

„Ezt viszont nem elég elfogadni, követni, számon kérni is kell a betartását” – mutatott rá a képviselő.

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: