Back to top

2016. helyhatósági választások Szeben megyében

2016. helyhatósági választások Szeben megyében

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

A 2016. június 5-i helyhatósági választások összegzése szerint Szeben megyében az RMDSZ támogatottsága alacsonyabb jelenlét mellett növekedést mutat, ugyanis a helyi önkormányzati képviselők száma nőtt, megyei szinten. A szavazatok összesítése után Szeben megyében összesen 8 mandátumot sikerült szerezni 7 Szeben megyei településen, ez eggyel több az előző négy évhez képest.

Egyetlen településen nem sikerült újabb mandátumot szerezni, Mihályfalván. Viszont a balázstelki és a bürkösi magyar közösség újra képviselve van a helyi önkormányzatban. A balázstelki RMDSZ listákra leadott voksok 7,39 százalékot, míg a bürkösi RMDSZ listákra leadott voksok 8,42 százalékot tesznek ki.

Kiskapuson és Erzsébetvároson sikerült megtartani a magyar érdekképviseletet a helyi önkormányzatban. Az kiskapusi RMDSZ listákra leadott voksok 7,19 míg  erzsébetvárosi RMDSZ listákra leadott voksok 6,7% százalékot tesznek ki. 

Vízaknán az RMDSZ, a letett voksok 6,2 százalékkával egy tanácsosi helyet szerzett. Mandátum aminek köszönhetően a vízaknai magyar közösség is képviselve lesz a következő négy évben.

Küküllőalmáson az RMDSZ színeiben egy helyi tanácsos képviseli a magyar érdeket a helyi önkormányzatban. Bejutása a szavazatok közel 12%-nak felel meg. 19 szavazat hiányzott, hogy a második képviselő mandátumot szerezzen.

Medgyesen, a 2012-es önkormányzati választásokhoz képest alacsonyabb részvétellel, sikerült megtartani a két tanácsosi helyet. 

„Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a választásokon és az RMDSZ-re szavaztak. Sikerült megtartanunk mindkét tanácsosi helyünket, 7,27 százalékkal harmadik pártként vagyunk jelen a helyi önkormányzatban. Köszönjük a bizalmat!”- nyilatkozta Orosz Csaba, Medgyesi RMDSZ elnök.