Back to top

Borbély: minőségi anyanyelvi oktatást kell biztosítsunk minden magyar gyermek számára

Borbély: minőségi anyanyelvi oktatást kell biztosítsunk minden magyar gyermek számára

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Szeben megyei pedagógusokkal, lelkészekkel és helyi önkormányzati képviselőkkel találkozott tegnap, május 10-én, Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a hétvégén zajló SZKT keretén belül.

A találkozón – amelyen Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, Király András, az oktatási minisztérium államtitkára, Magyari Tivadar, a szövetség főtitkár-helyettese, Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnöke, Borsos László, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium tanácsosa, valamint Keresztes Kálmán, Szeben megyei tanfelügyelő is részt vettek –, Borbély László hangsúlyozta: a magyar közösségek országszerte nagyon kell vigyázzanak egymásra, és ez nem csak Erdélyre érvényes, de az egész Kárpát-medencére.
„Nagyszebenben mindig egy erős, összetartó magyar közösség fogad, amelyről tudjuk, hogy nagy erőfeszítések árán tartotta meg a magyar iskolákat. Példás magatartásról tettek tanúbizonyságot, és csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy ne adják fel a harcot, a magyar identitás megőrzése érdekében” – fogalmazott Borbély László, hozzátéve, most, hogy az RMDSZ nincs kormányon, egyes oktatási jogokért talán még jobban meg kell küzdeni, de tárgyalni kell folyamatosan mind a politikai partnerekkel, mind pedig a szülőkkel, hiszen mindannyiuk feldata az, hogy minden egyes magyar gyermek számára minőségi anyanyelvi oktatást biztosítsanak.
“Az RMSZ sok mindent elért az elmúlt évek során az oktatás terén: a diákok minden tantárgyat magyarul tanulhatnak, multikulturális egyetemeink vannak, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell továbbra is küzenünk azért, hogy a már kivívott jogokat érvényesítsük, azért, hogy ne veszítsük el amit már megszereztünk. Az oktatásban ez egy mindennapos küzdelem” – mondta el az RMDSZ politikai alelnöke a nagyszebeni Magyar Ház nagytermében összegyűlt közönségnek.  
 
„Célkitűzéseinket segítheti az, hogy a kormány most már úgy tekint a szövetségre, mint egy olyan szervezetre, akit feltétlenül be kell vonni, meg kell hallgatni a magyarságot érintő döntésekben. Tehát nem politikai pártként, hanem mint egy jelentős kisebbség érdekképviseleti szervezeteként kezelnek, amely bele kell tudjon szólni a döntéshozatalba, amikor olyan kérdésekben döntenek amelyek minket is érintenek” – magyarázta az alelnök.