Back to top

Haladunk a cél felé: Csökken a fiatalok gépjármű biztosítása

Haladunk a cél felé: Csökken a fiatalok gépjármű biztosítása

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) közleménye szerint a tízből öt biztosítótársaság – ami a kötelezőbiztosítási piac 52%-át jelenti – csökkenti a 25 évnél fiatalabb gépjármű tulajdonosok biztosítását – számolt be Balázs Botond, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökégi tagja, a Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! figyelemfelkeltő kampány és határozat  kidolgozója.

 

A Magyar Ifjúsági Értekezlet hangot adva a fiatal gépjármű tulajdonosoknak 2014. december 10-én Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! szlogennel indított figyelemfelkeltő kampányt azzal a céllal, hogy érdekképviseleti szerepét előtérbe helyezve választ adjon a fiatalok igényeire. A MÉRT magyar és román nyelvű határozatát eljuttatta Románia Kormánya, Románia államelnöke, Románia Parlamentje, Pénzügyi Felügyeleti Hatóság, Országos Diszkriminációellenes Tanács és Versenytanács részére. Ezt követően január 12-én a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság döntéséről számolt be a szervezet, miszerint újragondolják a fiatalokat érintő kötelező autóbiztosítási rendszert, és február végéig részletesen elemezve a helyzetet, elfogadható megoldást igyekeznek kidolgozni a fiatal gépjárművezetők számára.

 

„Újabb sikeres lépést tudhatunk magunk mögött, ugyanis a tíz biztosítótársaságból öt : az Allianz-Ţiriac, az Astra, a City Insurance, az Euroins és a Generali már bejelentették, hogy az árcsökkentés nyomán a fiatalok biztosítása az eddigi ötszörös árhoz képest ezentúl 2,2-szer lesz magasabb, mint a többségi kategóriáé. Az ASF határozata szerint egy évre előre, és egységesen kell meghatározni a biztosítási díjakat a különböző kockázati kategóriákban, az általánosan elfogadott számítási képlet alapján” – értékelte Balázs Botond.

 

A gépjárművek kötelező biztosítási árának csökkentése és stabilizálása érdekében a következőket kérte a Magyar Ifjúsági Értekezlet 2014. decemberi határozatában:

  • a kockázati osztályokba sorolás szabályainak világos és átlátható meghatározását annak érdekében, hogy minden sofőr azonnal értesülhessen az őt érintő besorolásról;
  • a biztosítási díj megállapításában azok a kritériumok legyenek meghatározóak, hogy volt-e az illetőnek balesete vagy sem, és büntették-e már meg vagy sem, valamint csökkentsék a korhoz kötött megkülönböztető előírásokat;
  • szükséges elemezni a kötelező járműbiztosítási árak felső határának rögzítési lehetőségét is, hogy elérhető és kifizethető legyen az a fiatalok számára is.