Back to top

Március 15-i megemlékezés, Medgyesen

Március 15-i megemlékezés, Medgyesen

Medgyesi RMDSZ Szervezet: 

A hagyományokhoz híven idén is méltóképpen emlékeztünk nagy nemzeti ünnepünkről.

Március 15-én, 18:00 órától a  medgyesi református templomban gyülekezett az ünneplő sereg. Köszöntőbeszédet mondott Orosz Csaba, medgyesi RMDSZ elnök és dr. Búzás Árpád medgyesi értelmiségi és idei Ezüstfenyődíj Szeben megyei díjazottja, majd az esemény díszvendége, Király Balázs Magyarország bukaresti Nagykövetségének titkára, tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét nemzeti ünnepünk alkalmából.

 “Nem lehet szabad az a közösség, amely nem érzi magát biztonságban… Amíg nem vagyunk biztonságban, nem lehetünk teljes mértékben szabadok sem. Ameddig veszélyben van magyar identitásunk, addig szabadságunk sem lehet teljes. Nekünk itt Medgyesen, interkulturális környezetben, a tolerancia szellemiségéből kell táplálkoznunk, tiszteletben kell tartanunk a velünk együtt élő többségi nemzet és más kisebbségek értékeit, de határozottan ki kell állnunk saját értékeink és érdekeink mellett is.”- hangzott el Orosz Csaba beszédében.

dr. Búzás Árpád átadta üzenetét a helyi közössegnek: “Az ezüstfenyő díj amely Medgyesre érkezett, mindenkinek szól, minden medgyesi magyarnak aki magyarként érez, aki magyarként él és aki magyarként cselekszik is a közösségért.”

Ezek után a Medgyesi MADISZ szervezésében a fiatalok előadták a Miért piros, fehér, zöld? című színdarabot, majd a Báthory István általános iskola diákjai zenés és gitáros összeállítással emlékeztek a forradalom nagy napjára. A megemlékezésen fellépett a medgyesi vegyek korus is.

A megemlékezést Himnusszal zárták a jelenlevők.

Balázs Béla, Szeben megyei RMDSZ elnök, Csifo Levente, az EMKE Szeben megyei szervezetének elnöke és Király Balázs, Magyarország bukaresti Nagykövetségének titkára a megemlékezés koszorúit helyezték el a templomkerti kopjafánál.

Az elmúlt évekhez híven Szeben megye különböző magyarlakta településein is megemlékezett a közösség, mint például: Szelindeken, a Petőfi Sándor és Bem József emléktáblánál, Kiskapuson a Római Katolikus templomban és a Petőfi parkban majd Erzsébetvároson az örmény katolikus temetőben.