Back to top

Mától lehet jelentkezni a 8. EU Táborba

Mától lehet jelentkezni a 8. EU Táborba

Medgyesi MADISZ: 

„Mától, azaz június 8-tól július 1-ig várjuk a jelentkezéseket a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának szervezésében, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság és a Hargita Megye Tanács társszervezésében, Marosfőn, július 5. és 10. között sorra kerülő nyolcadik EU Táborba” – ismertette Jakab Adorján, EU Tábor szervező, a mai kolozsvári sajtótájékoztatón.

„Az EU Tábor idei fő tematikája az erdélyi jövőkép, melynek keretén belül a különböző aktuális közéleti és politikai programpontokban olyan érvényesülési lehetőségeket, pozitív példákat szeretnénk a fiatalok elé állítani, amelyek az itthon maradásra, a szülőföldön való boldogulás kilátásaira hívják fel a résztvevők figyelmét” – tájékoztatott Jakab Adorján.
Az idei rendezvény programjában kiemelt helyen szerepel a népszámlálás, a székely-szórvány együttműködés, az erdélyi konzultáció, az oktatási törvény, az EU 2020 stratégia, valamint a soros magyar elnökség témaköre, melyekről jeles közéleti személyiségek, hazai és külföldi szakemberek közbenjárásával hallgathatnak előadásokat, beszélgethetnek a jelenlevők.
„Immár negyedik éve, hogy a Sapientia EMTE, mint szakmai partner aktívan részt vesz az EU Tábor szervezésében, mely együttműködés célja, hogy az egyetem intézményi kapcsolatai révén hozzájáruljunk az esemény szakmai színvonalának emeléséhez, a politikai megközelítésen túl az adott terület szakembereit is megszólaltatva” – mondta el Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE kolozsvári karának főtitkára. „Ennek szellemében idén is olyan neves személyiségeket próbálunk bevonni a táborba, olyan típusú példaképeket felsorakoztatni, akik letéteményesei az erdélyi jövőképnek” – fejtette ki. Szenkovics ugyanakkor kiemelte, hogy: „Intézményünk számára az EU Tábor a csapatépítő, kapcsolatteremtő jellege miatt is kiemelten fontos, melynek révén az Európai tanulmányok szakon tanuló, első éves diákok a kötelező szakmai gyakorlatuk során olyan ismeretségekre, barátságokra tesznek, amelyek a segítségükre lehetnek a jövőben”.
Az EU Tábor idei újításai kapcsán Jakab Adorján elmondta: „A részvételi díjakon nem emeltünk, sőt a sátrazók számára felére, 20 lejre csökkentettük az összeget, mely által, illetve különböző promóciók révén arra szeretnénk buzdítani a fiatalokat, hogy minél többen jöjjenek sátorral a rendezvényre, ezzel is erősítve a tábori hangulatot. Ugyancsak ez a célunk azzal, hogy kompaktabbá tesszük az előadások, valamint szekcióülések helyszínét, melyek napi hosszúságán 2 órát rövidítettünk, több figyelmet szentelve a különböző szabadidős tevékenységeknek és csapatjátékoknak”.
Az EU Táborba való jelentkezés a www.eutabor.miert.ro történik, ahol bővebb információk, valamint a jelentkezési feltételek is megtalálhatóak. Továbbá ezen a honlapon hamarosan olvasható lesz a tábor részletes programja, illetve a meghívottak, előadók és fellépők sora is. A rendezvény idei támogatói az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.