Back to top

NAGYBÖJT II. VASÁRNAPJA

NAGYBÖJT II. VASÁRNAPJA

Római Katolikus Egyház: 

HIRDETÉSEK:

1. Szerdán, március 19-én Szent József ünnepe. Szentmisék a plébánia templomban 9,00 órától, a Szent István templomban pedig 9,30 órától lesznek.

2. Keresztutak a nagyböjt ideje alatt a plébániatemplomban kedden és pénteken 16,30-tól az esti szentmisék előtt magyarul, minden szerdán 17,30 órától  román nyelven, a Szt. István templomban pedig minden csütörtökön 16,00 órától lesznek.

EVANGÉLIUM:

Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és (ennek) testvérét Jánost, s külön velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés: Jézussal beszélgettek. Ekkor Péter így szólt Jézushoz: ,,Uram, jó nekünk itt lennünk! Ha akarod, felállítok itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!'' Még beszélt, amikor íme, fényes felhő borította be őket, és a felhőből egy hang hallatszott: ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!'' Ennek hallatára a tanítványok földre borultak és nagyon megrémültek. De Jézus odament hozzájuk, megérintette őket, és ezt mondta: ,,Keljetek fel, és ne féljetek!'' Amikor szemüket fölemelték, nem láttak mást, csak Jézust egymagát. A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: ,,Senkinek se szóljatok a látomásról, míg az Emberfia a holtak közül fel nem támad!''

               

ELMÉLKEDÉS:

Íme a totális kommunikáció! A tanítványok minden érzékszervükkel vesznek részt benne. Jobb híján Máté látomásról beszél, de a kulcsmondat mégis hallomásból jut tudatukba, és a félelmet csak a testi érintés szüntette meg. Vajon milyen illata volt a jelenésnek? Szent Ignác lelkigyakorlataiban arra buzdítja a szemlélődőt, használja minden érzékszervét, hogy a misztériumot ízlelhesse: „szagoljam szagló érzékemmel…” „ízleljek ízlésemmel”, „tapintásommal érzékeljem” – ezek követik a látást és a hallást. Nem is tudok jobb elmélyülést ajánlani a hegyen történtekbe, mint ezt a teljes bevetést, hogy a virtualitás valóssággá váljon bennem. Nem elég látni Isten dicsőségét, és hallani „hangját”, tapintanom, ízlelnem és szagolnom is kell. Pontosan ezt tesszük az eucharisztiában, amelyben Isten teljesen felkínálja magát érzékeinknek. Azaz: tehetnénk! Meg kell tanulnunk az élményt teljességében magunkévá tenni. Ízleljétek és lássátok milyen jó az Úr – mondja az áldoztató, és mi is átváltozhatunk, ahogy az Úr átváltozott. Miért van akkor, hogy oly sanyarú arccal cipeljük magunkat az oltár elé? Ki hiszi el nekünk, hogy öröm tölti el szívünket, ha nem boldogság izzik arcunkon, ha szemünk nem tündöklik az örömtől?

Van a történetnek egy rejtett csattanója. A misztérium megértése párbeszédben történik. Jézus maga Mózessel és Illéssel beszélgetve érti meg, hogy eljött a Kinyilatkoztatás órája, az Igazságé. Az ő ideje, amely szabadságunk születésének pillanata. Ha Jézus és Atyja azt akarta, hogy e bensőséges beszélgetésnek tanúi legyünk, akkor valamit el akart mondani nekünk az ima pár-beszéd jellegéről. Még egy olyan misztikus pillanat, mint az Úr átváltozása, is csak a párbeszédben nyeri el végső jelentését. Mi ezt imának mondjuk. Beszélgessünk hát Jézussal.

 

A HÉT SZENTJE:

Szent Patrik püspök

Írország patrónusa és apostola. Valószínűleg Britanniában született, tengeri kalózok fogságába esett Írországban. Szándékában állt az írek megtérítése. Tours-ban lett szerzetes, majd Auxerre-ben tanult. Egy éjszaka álmában az írek hangját hallotta: „Kérünk, jöjj és élj közöttünk.” Józanul nem követte azonban vakon a hangot, hanem várt, amíg további jóváhagyást nem kapott hivatásához. Azután kérte fölvételét az egyházi rendbe, így akarta követni a hívást, amelyet ő úgy értelmezett, hogy missziós munkát kell végeznie az írek között. Amikor püspök lett, nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a helyi papi nemzedéket kinevelje. A „szentek földjévé” alakította az országot, amely az évszázadokon keresztül hűen megvalosította ezt az eszményt. Az Eucharisztia iránti mély hite átalakította nemzete életét, így Írország azon nemzetek közé tartozik, melyek sokat tettek a missziók ügyéért is. 461-ben hunyt el.  

           

MISEREND:

Hétfő: 7,30– † István, Mária, István, Artúr és Borbála

Kedd: 9,00 – Petre, Viorica és Gafte szándékára

         17,00 – Monica szándékára

Szerda: SZENT JÓZSEF ÜNNEPE

Csütörtök: 7,30 –†  Mária és János

                16,30-

Péntek: 7,30 –

             17,00 – †  Maria és Nicolae

Szombat: 7,30 – †  Sárdi Mária (6 hetes)

              16,30 -

 

IGELITURGIKUS NAPTÁR:  Március

   16..Ter 12,1-4a    17. Dán 9,4-10     18. Iz 1,10-20

         2Tim 1,8b-10       Lk 6,36-38           Mt 23,1-12     

         Mt 17,1-9                                       

               

                19. 2Sám 7,4-5a.12-14a    20. Jer 17,5-10

                     Róm 4,13.16-18.22           Lk 16,19-31

                     Mt 1,16.18-21.24a

 

                21. Ter 37,3-28                22. Mik 7,14-20

                      Mt 21,33-46                     Lk 15,1-32