Back to top

Mikulásjárás Medgyesen

Mikulásjárás Medgyesen

Medgyesi MADISZ: 

Idén is ellátogatott a Mikulás a medgyesi óvodásokhoz és kisiskolásokhoz. A Báthory iskola előkészítős és 1-4. osztályaiba szerdán érkezett a fehérszakállú. Énekkel, a bátrabbak versekkel fogadták az osztályokba bekopogtató Mikulást. Zsákjában csokoládé, kifestős, narancs is volt.

A két magyar óvodába szintén ellátogatott segítőivel, ahol a dalok mellett rajzot és ajándékokat is kapott, sőt, számos kérdést is nekiszegeztek az óvodások: mivel érkezett, honnan jött, mit jelent, ha valaki virgácsot kap.  Néhányan megköszönték neki az éjjel a cipőkben hagyott ajándékokat is. És képzeljék el, idén virgács nem is került a mi Mikulásunk zsákjába! Úgy tűnik, ebben az évben igazán jók voltak a gyerekek Medgyesen.

 

Vidékünkön december 6. előestéjén jár házról házra az öreg, fehér szakállas, jóságos apóka és kísérője, a krampusz. Szent Miklós a középkori kereszténység egyik legnépszerűbb szentje volt, a gyermekek és diákok patrónusaként tisztelték. Az ókori kisázsiai Myra város püspöke a legendák szerint megsegítette egy nemes leányait, azzal, hogy éjjel pénzt hagyott a házuk előtt – ezzel segítve a lányokat hozományhoz. Hagyomány szerint édességet („almát, diót, mogyorót”) hoz puttonyában a gyerekeknek jóságukért, de az év közben elkövetett csintalanságokért virgáccsal, sőt az ajándékcsomagba rejtett szénnel, krumplival, hagymával büntet. Megjelenésének a gyermekek életében a tél elején egykor komoly morális súlya volt. (Forrás: hagyomanyokhaza.hu)

Ferencz Klaudia