Back to top

Ha Isten a gyermekek közt ténfereg – József Attila versekről Sárközi Sándor piarista atyával

Ha Isten a gyermekek közt ténfereg – József Attila versekről Sárközi Sándor piarista atyával

Római Katolikus Egyház: 

A Római Katolikus Plébánia meghívására érkezett Medgyesre Sárközi Sándor piarista atya Csíkszeredából. Szentmise bemutatással vette kezdetét az együttlét, ezt követően a nagyteremben Babota Tibor plébános az egykori ferences rendház falain látható 48-as kiállításra is reflektálva köszöntötte a piarista szerzetest, ezzel is oldott beszélgetésre ösztönözve a hallgatóságot: „Megfelelő társaságban van az atya – Garibaldi, Ferencz József császár meg a medgyesi magyarok.”

Kötetlen hangulatban telt az est további része is. Sándor atya több évtizedes tanári pályájáról mesélt, a szerzetesi életről és a piarista tanítói szellemiségről. „Nem csupa romantika gyermeket nevelni, és nem is egészen hálás dolog. Közhelynek számít, de talán ez a legjobb szó rá: hivatás. Nem mindig könnyű annak a sok kínlódását elviselni, amit a gyermek felnövekedése és eltávolodása jelent, majd kamaszodásának, egyre pimaszabbá válásának, vagy bezárkózásának a küszködését, amit szülőként bizonyára átéltetek és tanárként is átéltünk.”- de beavatta hallgatóságát a szerzetesi hivatás hétköznapjaiba is: -„A piarista élet középpontjában a gyermek áll. Egyrészt erről beszél, pletykál a tanáriban a rendtársaival, de erről beszélget a piarista a mi Urunkkal is.”

Ehhez kapcsolódóan olyan József Attila verseket hozott nekünk Sándor atya, melyben a felnövekvő gyermek áll középpontban, és melyekben Isten is megjelenik. Majd kezének öt ujját segítségül hívva szemléltetette a piarista karizmát, hogy ezeket a gyermekeket ők és talán maguk a szülők is, milyen elvek szerint szeretnék nevelni. A hüvelykujj emlékeztesse a diákot, hogy az igényes jó munkát végezzen, de arra is rámutat, hogy nem kell mindig „number one”-nak lenni, előreszaladónak, könyöklőnek. A mutatóujj jelenti, hogy légy szemléletes, világos, érthető, de ugyanakkor arra is rámutat, hogy nem kell mutogatni másokra, amit megtettünk, fel kell vállalni. A középső ujj azt mondja, légy harmonikus, egészséges, nőj nagyra. A gyűrűsujj az elköteleződést jelenti, a kisujj pedig azt jelenti, merj kicsi lenni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy kicsi a bors, de erős. A tenyér legyen nyitva felfelé, a mi Urunk felé.

„Ha golyóznak a gyerekek, az Isten köztük ott ténfereg” – hívja fel figyelmünket József Attilát idézve Sándor atya. Előadása, a vele való beszélgetés egyben volt irodalomtörténeti utazás, révedezés a gyermekkor meghatározó momentumairól, a felnőtté válás folyamatáról és a nevelés szerepéről. Hogy nevelni önmagunkat is lehet - számomra az est erről szólt. A beszélgetés után pedig pár szót váltottunk, örömömre, hiszen kiderült, Sándor atya Kecskeméten született, ma is a kecskeméti piarista rendházhoz tartozik, és csíkszeredai missziós feladatai révén él Romániában.

Talán kevesen tudják, de Medgyesen is működött a piarista rend, 1741 és 1789 között, azonban a szász többségű városban a szerény létszámú katolikus közösség nem tudta kiharcolni a rend megmaradását. Az egykori épületben, mely a város történelmi főterén található, ma Montessori-iskola működik.

 Ferencz Klaudia