Back to top

Egy igazi megfizethetetlen ajándék Medgyesnek - karácsonyi pásztorjáték a Traube színpadán

Egy igazi megfizethetetlen ajándék Medgyesnek - karácsonyi pásztorjáték a Traube színpadán

Medgyesi MADISZ: 

A színfalak mögött nagy izgatottság. Még egy kis ruhaigazítás, utolsó szövegpróba. A mikrofonkábelek között ül a király, két angyal igazítja palástját. Előbb az ördögszarvacskák, majd a legrakoncátlanabb hajfonatok is a helyükre kerülnek.

A függöny elgördült és a huszonhárom medgyesi kisdiák úgy varázsolta a Traube közönsége elé az elmúlt hetek pásztorjáték próbáinak minden izgalmát, várakozását, hogy számunkra, akik ennek tanúi lehettünk, ezen az estén az Advent valóban több lett.

A Megfizethetetlen ajándék című darabban a modern kor és a kétezer évvel ezelőtt élt gyermekeinek párbeszédei pont úgy illeszkedtek egymáshoz, hogy az üzenet elérjen a hallgatósághoz: a gyerekek kérése pedig, hogy figyeljünk oda jobban egymásra, most Karácsonykor, és egész évben is.

Úgy tűnt számomra tegnap, hogy az igazi megfizethetetlen ajándék célba ért. Az Advent ott rejtőzött minden hajfonatban, szoknyakorcban, és mellénykében, melyet az anyukák, nagymamák, apukák még megigazítottak a folyosón, az előadás előtti utolsó percekben. A bájos, ám rámenős angyali kis kofák vásári kínálgatásában, a megérdemelt dicséretekben és ölelésekben, és az utolsó nagy, közös éneklésben. Az előadás utáni közös vacsora a gyermekekkel pedig már szintén hagyománnyá vált, és idén sem maradt el.

Ez a néhány óra sürgés-forgás a szervezőket ugyancsak izgalomban tartotta. Balázs Noémi, Kiss Noémi, Balázs Botond, Kémeri Attila és Fazekas Attila, a Medgyesi MADISZ csapatából évek óta összefognak a Báthory iskola diákjaival az ünnepek előtt és közösen készülnek a pásztorjátékra, illetve a karácsonyi vásárra. A szervezők köszönetet mondanak a Communitas Alapítványának, a Bethlen Gábor Alapnak a program anyagi hátterének megteremtéséért, továbbá partnereiknek, a Medgyesi Római Katolikus Plébániának, Báthory István Általános iskolának, a Gyöngyvirág Néptánccsoportnak és mindenkinek, aki  hozzájárult, hogy ez az ünnepi előadás megvalósulhasson.

Ferencz Klaudia