Back to top

Úszótábor hetedjére

Úszótábor hetedjére

Medgyesi MADISZ: 

Hetedik alkalommal szervezte meg a Medgyesi Madisz a Kisebbségek Európája projekt keretében az  Úszótábort. A Hargita megyei Napsugár Panzió kempingjében idén is közel hetven fiatal vehetett részt Szeben megye különböző településeiről (Medgyes, Nagyszeben, Erzsébetváros, Vízakna, Nagybaromlak, Szelindek, Somogyom).

Az egyhetes úszásoktatás és az ezt kisérő programsorozatok számos meglepetést tartogattak az idei táborozók számára.

A vasárnapi érkezést egy rövid tábor megnyitó követte, ahol a szobák elosztását valamint a tábor szabályzatát, a csapatok elosztását és a napi programot ismertette a  szervező csapat a gyerekekkel. A kipakolást követően Nagy Rebeka és Bede István úszóoktatók vezetésével, játékos csobbanásokkal vette kezdetét az úszás. Mialatt az első két csapat a medencében örülhetett a hűsítő fürdőzésnek, társaikat Balázs Noémi és Buryán Tünde szórakoztatta csapatépítő játékokkal.

A hétfői nap igazán mozgalmasra sikerült. A reggelt frissitő tornával kezdték a táborozók, folytatásként a csapatok szerinti úszás elsajátítás, gyakorlás és a készségfejlesztő játékok kaptak főszerepet. A harácsolás alakalmával a gyerekeknek olyan tárgyakat kellett beszerezniük mint például “egy darabot az égből” amely habár első hallásra lehetetlennek tűnt, egy kis leleményességgel megvalósítható volt. Délután Dénes Csaba előadásán vehettek részt a táborozók ahol ősi írásunkal a rovással és a környékünkön fellelhető rovásírás elmékekkel ismerkedhettek meg. Az est egy izgalmas filmvetítéssel zárult.

A keddi napon a kreativitás került előtérbe. Az úszás és a közös játékok után steel combattal folytatódott a program, a nagyszerű boxból és aerobikból ötvözött gyakorlat kiemelkedően jól sikerült, a gyerekeket annyira magával radagdák a mozdulatok hogy alig vették észre a mögötte zajló kemény munkát. A sok mozgás után egy pihentetőbb foglalokzás következett, Bencze Ilona a bútorfestés világába kalauzololta a résztvevőket. A motívumok ismertetése után, mindenki egyénileg kibróbálhatta kézügyességét. Vacsora után pedig karaoké versenyen mérték össze képességeiket a csapatok.

Frizbi vetélkedőn és Just dance versenyen kellett jobbnak bizonyulniuk a szerdai napon a csapatoknak, az összefogást igénylő csapatjátékok számos fejtörést okoztak a versenyzők számára. A délután folyamán Oltean Csongor MIÉRT elnök, az önkéntesség kiemelkedő szerepére próbált rávilágítani előadásában. Este pedig a már hagyományosnak számító esti úszásnak örülhettek a gyerekek.

Úszással, métával és foci versennyel telt a csütörtök. A számos készségfejlesztő tevékenység után Szász Attila és a kisérő zenekar nyárádmenti dallamokra rophatták a táncot, majd egy hangulatos tábortűz mellett tölthették el az estét a táborozók.

Habár a rossz idő miatt elmaradt a reggeli úszás, egy izgalmas csapatjáték kárpótolta a résztvevőket péntek délelőtt. A némák, a bénák és a vakok játéka igazi csapatmunkát igényelt mindenki részéről. A délután folyamán Nagy Rebeka úszóoktató vezetésével, időmérő úszásra került sor, amelyen mindenki egyénileg bizonyíthatta fejlődését, úszási technikájának kifinomultságát. A vacsora után fény derült a régóta várt meglepetésre is, amely nem volt más mint maga DJ Pici (PIKOWATT) aki egy felejthetetlen hab partyval ejtett ámulatba mindenkit.

Az egy hetes programsorozat kiértékelővel és díjátadóval zárult. Az együtt töltött hét folyamán, a négy csapatnak számos vetélkedőn kellett megfelelnie, az úszóoktatók és a játékvezetők mindvégig pontozták a teljesítményt, ugyanakkor azt is figyelembe vették hogy mennyire képesek összedolgozni a csapattagok egy közös cél érdekében. Az idei év nyertese a Kék csapat lett, második helyen a Zöld, harmadik még dobogós helyen a Sárga csapat, negyedikként pedig a Piros csapat végzett. A kialakult rangsor ellenére senki sem távozott üres kézzel, a szervezők mindenkit apró ajándékokkal leptek meg.

Balázs Botond főszervező megköszönte a gyerekek lelkes jelenlétét és a szervező csapat támogatását, munkáját amely lehetővé tette hogy a résztvevők egy élménydús hetet töltsenek el és számos kellemes emlékkel térjenek haza.

A 7. Úszótábor létrejöttét támogatta: az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Communitas Alapítvány, a Romgaz Rt., a Szeben megyei Ifjúsági és Sport Hatóság valamint az RMDSZ.