Back to top

Vasárnap ünnepelte 700. éves fennállását Küküllőalmás

Vasárnap ünnepelte 700. éves fennállását Küküllőalmás

Küküllőalmás: 

Szépszámú ünneplősereg gyűlt össze 2017. szeptember 3-án, a küküllőalmási polgármesteri hivatal udvarán. A szervezők egy rövid, a múltra való visszatekintéssel és ünnepi műsorral készültek a község első írásos említésének hétszázadik évfordulója alkalmából. Számos magyar család is részt vett az eseményen, hiszen Küküllőalmás Szeben megye egyetlen olyan községe, ahol a magyarok aránya meghaladja a 20%-ot.

A rendezvényen részt vett Benedek Zakariás parlamenti képviselő, Balázs Béla az RMDSZ Szeben megyei szervezetének elnöke, Balázs Botond a Medgyesi MADISZ elnöke, Kémeri Attila a Szeben megyei SZMIET elnöke és Ferencz Klaudia a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa is.

Călin Marius Alin polgármester, az egybegyűltek köszöntése valamint Küküllőalmás történelmének rövid ismertetése után, külön kiemelte az ,,alma’’ – szó latin jelentésének értelmét, amely táplálót, lelket, barátságot jelent. Megjegyezte, hogy ugyanezen szavak jellemzőek a helyi és környékbeli lakókra és hogy az ebből adódó lelkes összetartás hatása, mindig is érezhető volt az emberi kapcsolatokban.

Prislopean Olimpia Maria alprefektus, gratulált a polgármesternek hogy sikerült fenntartani a községben a nemzetiségek közti a jó együttműködést, míg a  megyei tanács alelnöke Marcus Constantin Luca örömét fejezte ki, a község multikulturalizmusának pozitív hatásait illetően. A lakosság növekedését, minél több fiatal munkaerőt és a jövőre nézve, tartós együttműködést kívánt Küküllőalmásnak.

Nicolae Neagu parlamenti képviselő elmondta: „Nagy öröm látni, hogy az emberek hovatartozásuktól függetlenül, együtt tudnak örvendeni egy ilyen eseménynek. Nyomatékosította hogy az ,,alma” szó valóban azt jelöli, amit az ottani nép képviseli az együttműködést.

Balázs Béla Attila az RMDSZ Szeben megyei szervezetének elnöke, szomszédként üdvözölte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy az idei év a medgyesi lakosok számára is emlékezetes, hiszen alig pár hete emlékeztünk meg, Medgyes fennállásának 750 éves évfordulójáról. Befejezésül pedig köszönetét fejezte ki az együtt ünneplés lehetőségéért.

Lepadau Augustin atya, beszédét egy rövid elmélkedéssel kezdte, amelynek alapgondolata az volt, hogy bár főként három településről érkeztünk (Küküllőalmás, Somogyom, Gyákos), célunk mégis egy, így egyet alkotunk. Említést tett arról is, hogy Somogyom szintén ezen a napon ünnepeli 300. éves fennállását, így ahogyan az már elhangzott, ünneplésünk valóban közös.

Ezen alkalomból, Dan Ramf történész bemutatta „Bunicii noștrii. Memorii peste veacuri” című könyvét, amelyet a deportált szász családokról, a környékről valamit a környékbeli lakosokról írt és megköszönte a tömérdek segítséget, amelyben könyve összeállítása alatt részesült.

Végezetül Călin Marius Alin polgármester rövid megemlékezésre kérte fel az egybegyűlteket, hiszen a közelmúltban két olyan személyt veszített el a közösség Feier Ioan Mihalache és Claudiu Crăciun személyében, akik mindig a helyiek javát szolgálták

Bár a veszteségek megélése, mindig egy nehéz határkő mindannyiunk életében, a jó dolgokra emlékezve tovább kell lépnünk és megtenni mindent annak érdekében, hogy fiataljainknak egy olyan jövőt tudjunk teremteni, amely nem kényszeríti őket faluink, megyéink, országunk elhagyására.

 

Márton Zsófia