Back to top

Gyöngyvirág Néptánccsoport visszatekintő

Gyöngyvirág Néptánccsoport visszatekintő

Gyöngyvirág néptánccsoport: 

A Gyöngyvirág Néptánccsoport elmúlt egy éve komoly szakmai előrelépéssel jellemezhető. Számos fesztivál, fellépés, meghívás és ruhatár, eszköztár, népviseletek beszerzései  jelentettek előrelépést a 2017-es évben.

A csoport 10 éve alakult meg, minden esztendőben több néptánctalálkozón lépett fel, Erdélyben és Magyarországon. Az elmúlt tíz esztendő egy jól megalapozott tapasztalati hátteret nyújtott a néptánccsoport tagjainak. Legfőbb attrakció, amelynek a szervezésében aktív szerepet vállalunk - Medgyes más magyar civil szervezeteivel együtt - a Vándorcsizma Néptáncfesztivál, amelyre évente 10 tánccsoportot, mintegy 200 résztvevőt látunk vendégül, egy egész napos rendezvényen, amelyen lehetőségünk adódik népszerűsíteni a magyar népi tánckultúrát. a magyar népviseletet.

Több tagunk a medgyesi és Szeben megyei rendezvények megszervezése mellett más erdélyi országos fesztiválon, találkozón is fellépett, bizonyított, a csoport több díjat is kapott az évek során. Ami talán leginkább kiemeli a csapat szakmai tapasztalatát az az elmúlt évi Vándorcsizma Néptáncfesztivál sikeres megszervezése és ennek a sajtóvisszhangja, amelyre több mint 3000 ember volt kíváncsi. Összefogva a Medgyesi MADISZ-szal és a Szeben megyei EMKE-vel több sikeres rendezvény lebonyolítottunk. A Gyöngyvirág Néptánccsoport célja mindig az volt, hogy a helyi és a küküllőmenti magyar közösséget szolgálja, a Szeben megyei magyarság kulturális értékeit képviselje és a magyar népi művelődést, népi táncainkat, népdalainkat ápolja, azokat a fiatalabb generációnak továbbadja.

A pályázatoknaknak köszönhetően szakmai népviseleti ruhák beszerzésének köszönhetően előadásaink színvonala nőtt, és mi magunk is büszkék vagyunk erre, hiszen ennek a célja volt, hogy a medgyesi, illetve a környéken élő magyarságnak a hagyományőrző néptánccsoportját megtartsuk, és egyúttal fejlesszük. További hozadéka volt a sikeres pályázatnak, hogy a Küküllő-menti magyarok részére magyar népi hagyományaink megtartása elérhetővé vált. Megvalósult a medgyesi és környékbeli szórványban élő nemzettársaink népművészet iránti érdeklődésének felkeltése, ezáltal biztosítva a medgyesi Gyöngyvirág néptáncegyüttes felnőtt-, ifi-, és gyerekcsoportjának utánpótlását.

A 2017-es évben ünnepelte Medgyes város első okleveles említésének 750. évfordulóját, illetve azt, hogy a néptánccsoport 10 éve alakult meg. Az ünnepi évfordulókra ezért is készültünk még különlegesebb programokkal, új műsorszámokkal, a helyi magyarságnak és a városba látogató vendégeknek. A medgyesi Vándorcsizma néptánc találkozónak egyik főszervezői, vendéglátói voltunk. Idén, a tizenötödik tánc találkozóra közel 200 (táncosok) meghívottat és 1500-2000 résztvevőt fogadtunk. A fesztivál programja látványos, amely kezdődik a néptánccsoportok fogadásával, majd folytatódott egy színes felvonulással a város utcáin. A Greweln Parkban ünnepélyes megnyitó, néptánc bemutató, táncház, gulyásfőző verseny volt, amelyben aktívan részt vettünk. Idén is színpadra vittük Az eltáncolt topánka zenés-táncos műsorunkat, amelyet több szórványtelepülésen sikerült előadni, Medgyesen mintegy 450 ember tekintette meg előadásunkat. Évközben fesztiválokon lép fel a csoport, Segesvár, Marosvécs, Sepsiszentgyörgy stb. Hetente két alkalommal tartottunk próbákat, egyet a felnőtt, a másikat pedig az ifjabb korosztálynak. Csoportunk létszáma jelenleg 70 tagból áll, fele-fele arányban gyerekek és felnőttek.

Köszönjük támogatóinknak, a Bethlen Gábor Alapnak, a Communitas alapítványnak a támogatást, hogy munkánkat idén is színvonalan tudtuk végezni.

Lukács Gyöngyi és Ferencz Klaudia