Back to top

FARSANGBÚCSÚZTATÓ BALAVÁSÁRON

FARSANGBÚCSÚZTATÓ BALAVÁSÁRON

Gyöngyvirág néptánccsoport: 

2018. február 14-én Hamvazószerdával beléptünk a 40 napos böjtbe, amikor elcsendesedünk minden zajos mulatságból és a kereszténységünk legnagyobb ünnepére,  húsvétra készülünk testileg lelkileg.

            Mindenki készült farsang idején erre az eseményre. Mindenütt maszkokkal és hangos zajjal űzték a FARSANGOT. Tették ezt Velencébe, Rióba, Mohácson és környékén a busók, székelyföldön, és még Medgyesen is. D.J. Pici olyan jó “zajt csapott”, hogy csak egy pohár frissitőre tudtál leülni és már mentél a “zajra” táncolni és .űzni, kergetni a FARSANGOT. Ott volt a Gyöngyvirág néptánccsoport apraja-nagyja is, mindent beleadott, táncot, jókedvet, hogy űzze a FARSANGOT. És elcsendesedett mindenki.

            De hoppá! Hír jöt Medgyesre, hogy a FARSANG megkutyálta magát, és itt a közelbe még a farkát ott hagyta. Megtudta valahonnan, hogy hamvazó szerda után még ott a torkos csütörtök, amikor még minden zsírosat el lehet fogyasztani, és mit gondolt? “Még pár napot maradhatok! Hm, de hol? Megvan!!!! Elbújok Balavásáron!”  És ezt tette. A balavásáriak Veress Kálmán bácsival az élen felbőszültek, hogy pont őket választotta és elhatátározták, hogy segítséget hívnak, és ők is elkergetik ezt a konok FARSANGOT. Jött is a segítség a Balavásáriak mellé Sófalváról, Gyulakutáról, Erdőszentgyörgyről és Medgyesről.

A medgyesi Gyöngyvirág néptánccsoport a legkeményebb csoportját, a középcsoporot küldte segítségül. Nálunk ők a legfergetegesebbek.  Fel is csomagoltak ők tánccipőt, táncruhát, de a batyu aljába elrejtették a jelémezeket is, hogy még félelmetesebbek legyenek.

Érkezéskor meleg terem és a meleg mosolyú Kálmán bácsi fogadott. A felnőtteknek még kis szíverősítő is előkerült. Készülődés, jelmezbe bújás, és már indult is a menet, vitték Ilyést a faluba körbe. Végső helyén letették, megsíratták, elbúcsúztattál és annak rendje-módja és hagyománya szerint elégették. Síratta is mindenki, aki ez végett gyült össze Balavásáron.

Miután Ilyés porrá lett, a sereg betódult a kultúrotthonba. Itt hatalmas fazakakba várta a vendégeket a finom forró tea, és annyi féle finom zsíroskenyér, hogy ki sem lehet mondani. Azon s módulag mindenki “nekiesett” a finomságoknak, de a helyi szorgos kezek nem hagyták percig sem kiürülni az asztalokat, melyek roskadásig voltak megrakva. Elkezdődött az előadás, amelyet a helyiek vicces farsangi  esküvővel kezdtek. Az előadást táncok követték. Volt ott nyárádmenti, mezőségi, marosszéki, madarasi, cigányos, román mezőségi, széki és küküllőmenti. Az előadást táncház zárta. Érdekes módon senki nem volt kifáradva, mert ott is végig ropták a táncot.

Ezt már a FARSANG sem bírta, úgy elmenekült Balavásárról, hogy megfogadta jövőig vissza sem jön. Diadalmasan tértek haza a vendégtánccsoportok és a helybéliek is.

A Gyöngyvirág néptánccsoport köszönetet szeretne mondani a Balavásáriaknak és főleg Veress Kálmán bácsinak a meghivásért, és a szives fogadtatásért! 

Huber Annamaria