Back to top

A román-magyar együttélés témájában hirdet drámaíró pályázatot az RMDSZ

A román-magyar együttélés témájában hirdet drámaíró pályázatot az RMDSZ

Medgyesi RMDSZ Szervezet: 

Hogyan lehetne megragadni egyetlen drámában mindazt, ami a román-magyar együttélést jellemezte az elmúlt száz esztendőben?  A centenárium évében erre keressük a választ a Communitas Alapítvánnyal közösen indított 100 év a lépcsőházban című drámaíró pályázatunkkal. I. díj 10.000 lej II. díj 7.500 lej, III. díj 5.000 lej.  

Az elmúlt száz évet nagyon különbözőképpen élte meg a román, illetve a magyar közösség Romániában. Gyakorta ugyanazt a történelmi helyzetet is eltérően értelmezzük, és ezek a nagyon különböző nézőpontok hétköznapjainkra is rányomják a bélyegük. Kár volna mindezt ki nem mondani egy felnőtt társadalomban, amelyben a román és magyar közösségnek további együttélésre kell felkészülnie, amit a kölcsönös gyanakvás és az előítéletek lebontásával tehet meg.

Hogy látják ezt az elmúlt eseménydús századot azok, akik színházban gondolkodnak? Hogyan lehetne összefoglalni, megragadni egyetlen drámában mindazt, ami elválasztja, és ami összeköti a román és magyar közösséget közös hazájában, az idén százéves Romániában? A Communitas Alapítvány mindennek a színházi nyelven való megfogalmazására drámapályázatot hirdet, amelyben sem korhatársem műfaji megkötés nincs. A pályázat elküldésének határideje 2018. június 30., 16:00 óra.

További részletek a communitas.ro oldalán.

(RMDSZ sajtóiroda)