Back to top

Megnéztük, csörög –e a csöröge? - fánksütés a délutáni iskolában

Megnéztük, csörög –e a csöröge? - fánksütés a délutáni iskolában

Medgyesi MADISZ: 

Hány tojás kell másfél adaghoz, ha egyhez pontosan kettő jár? Rendhagyó háztartástan óra kerekedett ki pénteki fánksütő akciónkból. A farsanghoz kapcsolódva úgy szerveztük a hosszabbított program délutáni foglalkozásait, hogy illeszkedjen az időszak hagyományaihoz. Bár a farsang letelt, mégis így lett egyik népszerű eseményünk a közös fánksütés az alsósokkal.

Ötödik hónapja működik a Medgyesen a hosszabbított program – ami gyakorlatilag a napközit jelenti.  A napközi ebédeléssel, leckeírással, közös játékkal telik, de minél többször szerettünk volna rendhagyó foglalkozásokkal élmény telibbé tenni  a délutánokat. A csörögefánk sütésben két csoporttal dolgoztunk, az egyik a tészta elkészítésében, másik a kisütésben ügyeskedett. Közben átvettük a legfontosabb konyhai alapszabályokat is. Végül minden osztálynak vittünk a gyerekekkel fánkot és együtt ettük meg.

A program apróságnak tűnhet, de itt szórványban minden közösségi esemény, együttlét hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek magyar környezetben, magyar nyelven beszélgessenek, magyarul gondolkodjanak – ezek is a kitűzött céljai a délutáni iskolának.  Külön sikerként éltük meg, hogy többen otthonra is elkérték a receptet és bizonyítékunk van rá, hogy valóban, otthon is büszkén  ügyeskedtek a konyhában, családi körben.  Ezekért a visszajelzésekért éri meg a munkánk!

Ferencz Klaudia