Back to top

„Szilaj lelkesedés/ Foly bennem, mint tüzár” - Március 15. ünnepe Medgyesen és környékén

„Szilaj lelkesedés/ Foly bennem, mint tüzár” - Március 15. ünnepe Medgyesen és környékén

Medgyesi RMDSZ Szervezet: 

„Szilaj lelkesedés/ Foly bennem, mint tüzár” – írja Petőfi 1849. március 2-3-án, a medgyesi csatában. Történelmi események színhelyeként itt még erősebb az emlékezet a Küküllő-mentén. A felekezetek évente felváltva adnak otthont a március 15-i ünnepségnek, melybe minden magyar egyház, civil szervezet és a magyar iskola is bekapcsolódik, hogy valóban együtt ünnepeljen a város magyar közössége.

 

Megemlékezés az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra

Medgyes

2017.március 15. csütörtök 18 órától

 

Medgyesen 2017.március 15-én Unitárius templomban, majd a Millennium-házban emlékeznek meg a 1848-as forradalomról és szabadságharcról.

18 órától a zászlófelvonást követően az unitárius templomban Bíró Beátrix, a Báthory iskola diákjának szavalatával kezdődik az ünnepi műsor. Márkos Hunor Elemér unitárius lelkész, házigazda köszönti a megjelenteket, majd a történelmi magyar egyházak képviselői, Babota Tibor, medgyesi római katolikus plébános és Székely Zoltán református lelkipásztor mondanak köszöntőt.

A Medgyesi Magyar Vegyes Kórus Stefán Tünde kántornő vezetésével három Kossuth-nótát ad elő, majd a Báthory István Általános Iskola gyermekeinek kórusa énekel. Az ünnepi műsort a magyar himnusz közös éneklésével zárjuk.

A Millennium-házban fotókiállítás lesz látható, „Európai magyar szecessziós építészet” címmel. Olteán Csongor, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők lesznek vendégeink. Az est vendégséggel zárul, melyre szeretettel várunk mindenkit.

Szeben megye több magyarlakta településén és történelmi emlékhelyein is megemlékeznek, melyekbe Nagyszeben és Medgyes képviselete évek óta bekapcsolódik. Március 18-án, vasárnap 10.30-kor Szelindeken, Bem tábornok és Petőfi Sándor egykori szálláshelyét őrző emléktáblánálmajd az egykori csata helyszínén, Kiskapuson, a Petőfi parkban, illetve Erzsébetvároson a 10.15 órai istentiszteletet követően, 11.30 órakor a temetőben lesz koszorúzás, a két helyi honvéd síremlékénél.

Báthory István Általános Iskolában 15-én délelőtt 9 órakor iskolai megemlékezést tartanak a medgyesi diákok.                        

  •