Back to top

Ezüstfenyő-díjat kapott Orosz Csaba, medgyesi önkormányzati képviselő

Ezüstfenyő-díjat kapott Orosz Csaba, medgyesi önkormányzati képviselő

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Az erdélyi magyar közösség számos tagja végez kiemelkedő munkát a magyarság megtartásáért – nem csak a civil szervezetekben, iskolában, óvodában, egyházakban, hanem otthon, gyermekeik, családjuk, barátaik körében. Mindez olyan napi rutin, amely sokszor láthatatlanná válik a hétköznapok forgómalmában.  Láttatni, kihangosítani az erdélyi közéletben végzett értékteremtő munkát – ez a célja az Ezüstfenyő-díjnak, melyet 16. alkalommal adnak át a különféle szakmai területek kiemelkedő képviselőinek.

Orosz Csaba, Medgyes városának önkormányzati képviselője, újonnan megválasztott Szeben megyei és Medgyesi RMDSZ elnök kapta meg idén ezt az elismerést megyénkből.

A romániai magyarok legfőbb érdekképviseleti szerve, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2002 óta Ezüstfenyő-díjban részesíti a magyar közösség azon kiemelkedő közéleti személyiségeit, akik kimagasló munkát végeztek a magyarság szülőföldön való megmaradásáért, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében. Kelemen Hunor szövetségi elnök 2018. március 3-án, Marosvásárhelyen a SZKT ülése előtt adta át a díjakat.

Ahogy Orosz Csaba laudációjából kiderül, közel huszonöt éve tevékeny a medgyesi közéletben. 1993-tól a Medgyesi MADISZ elnökeként, a MIÉRT alapító tagjaként társaival a helyi ifjúsági élet fellendítésén munkálkodott. Közgazdasági egyetemi tanulmányai után 8 éven át a városi közszállítási vállalat igazgatótanácsi tagjaként, majd 2013-tól három éven át Medgyes város Polgármesteri Hivatalának városmenedzseri megbízatása révén többek között a település épített örökségének védelmén dolgozott. Lelkiismeretes, innovatív szakemberként a városvezetésben is komoly elismerés övezi. 2009 óta a Medgyesi, 2018 januárja óta RMDSZ Szeben megyei elnöke, 2016 óta újra önkormányzati képviselő. Feleségével és két gyermekével Medgyesen él.

Ferencz Klaudia