Back to top

Húsvét ünnepe és hagyományőrzés Vízaknán

Húsvét ünnepe és hagyományőrzés Vízaknán

Vízakna: 

„Jézus él, Isten él! Emberélet mit se félj!”

Március 29-én, zöldcsütörtökön kézműves foglalkozásra és tojásfestésre került sor az ifjúsági házban Vízaknán, a húsvét ünnepére hangolódva és a húsvéti hagyományőrzés jegyében. Megismerkedtünk a szokásokkal és a berzselés technikájával, és természetesen a játék, a mesenézés, a húsvéti díszkészítés, valamint a fiúkkal a locsolóvers tanulás sem maradhatott el.

Húsvét vasárnap a katolikus templomban hagyomány szerint a szentmise keretén belül étel szentelésre került sor, amikor is plébános úr megáldotta az ünnepi asztalra kerülő ételeket.

A református templomban az ünnepi istentiszteleten a dalárda örvendeztetett meg bennünket előadásával, mely húsvéti szereplés tradíció a vízaknai református gyülekezetben. A férfi dalkör fennállásának 129. évfordulóját ünnepelheti ez esztendőben. Gyönyörű előadásban volt részünk, szívünk együtt dobbant éneküket hallgatva: „Szívemben már nincsen semmi félelem. Győzelmet vettél, ó, Feltámadott! Dicsőséggel fényes a diadalod!”

Húsvét másodnapján locsolók járták körbe a lányos házakat, a szép versért és a locsolásért pedig hímes tojás járt. Reméljük minden leányt bőségesen meglocsoltak, és senki sem fog elhervadni!

Bajusz Erika, Petőfi Sándor ösztöndíjas, Vízakna