Back to top

Edzőtábor: a politika boszorkánykonyhájába tekinthettek be a fiatalok

Edzőtábor: a politika boszorkánykonyhájába tekinthettek be a fiatalok

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Versenyt futott az időjárás a programkínálattal Zeteváralján, hogy melyikük változatosabb a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az RMDSZ által szervezett idei Edzőtáborban. Az utóbbi győzött.

 

A harmadik éve a Nap Park táborhelyen szervezett rendezvényre olyan erdélyi magyar fiatalok jelentkezhettek, akik érdeklődnek a közéleti kérdések iránt - és beerpongban sem elhanyagolható a tehetségük.

Ennek a kettősségnek a jegyében telt az Edzőtábor: reggeltől délutánig előadások, aztán workshopok zajlottak, végül a kikapcsolódás következett csütörtöktől szombatig.

 

Így készül a politika

 

A táborban Cseke Attila szenátor és Korodi Attila képviselő a jelenlegi romániai politikai helyzetbe nyújtottak betekintést, Gavin Synnott és Patrick Egan külföldi szakértők a Trump-adminisztráció furcsaságait magyarázták, Markó Béla a transzilvanista politika mellett tette le a garast. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a legutóbbi választások hátteréről rántott le leplet.

Antal Árpád polgármester és Dan Tăpălagă újságíró autonómiáról, kisebbségi jogokról vitáztak, közelítve álláspontjaikat, Csoma Botond a titkosszolgálat és igazságszolgáltatás közötti megengedhetetlen összefonódásról beszélt. Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselők Borboly Csabával együtt az európai politika és Minority SafePack témaköröket merítették ki, Kelemen Hunor szövetségi elnök pedig az elmúlt időszak politikai döntéseit indokolta meg, azt hangsúlyozva, hogy a meghozott döntésekre mindig kell tudni magyarázatot adniuk.

 

Számháború, tehetségshow, vitaest

 

Az esti kikapcsolódási lehetőségek hasonlóan sokszínűre sikeredtek: csütörtökön a jelenlévő tagszervezetek és meghívottak ételkülönlegességeiből lehetett kóstolni, pénteken vízipisztolyos számháborúba keveredtek az ellenséges csapatok, későb pedig az RMDSZ-es és MIÉRT-es felek között szervezték meg a PolitiX-Faktor tehetségshowt, ahol az egymás szervezeteivel kapcsolatos kérdésekre kellett feleljenek a fiatalabb és idősebb politikusok.

Szombaton megszervezték az Országos Szájkaraté Bajnokságot: a vitaesten két tételmondatról vitázhattak a MIÉRT és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) résztvevői: arról, hogy az RMDSZ minden romániai magyart képvisel, illetve, hogy a család alapja a nő és férfi házassága.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke szerint a jövőben hangsúlyt kell fektetni a vitákra, a kritikai érzék fejlesztésére, mert nem azzal van a probléma, hogyha szidalmazunk egy politikai pártot vagy egy döntést, hanem hogy azt érzelmek alapján tesszük és nem racionálisan. „A táborlakók azt bizonyították be, hogy egészen fiatalon is jó rálátásuk van közéleti kérdésekre, érdekli őket a politika és sokan közülük készek befolyásolni is azt” – fogalmazott.

A június 28 és július 1. között zajló tábort a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Centre for European Studies szervezte.