Back to top

A kecskeméti Csiperó Gyermekfesztiválon jártak a medgyesi ifjú Gyöngyvirágok

A kecskeméti Csiperó Gyermekfesztiválon jártak a medgyesi ifjú Gyöngyvirágok

Gyöngyvirág néptánccsoport: 

15. alkalommal látta vendégül Kecskemét a világ húsz országából érkezett közel 600 fiatalt a Csiperó Fesztivál keretein belül. Medgyesről először érkeztek résztvevők, a Gyöngyvirág tánccsoport gyermek- és ifjúsági csoportjának húsz fiatalja töltött egy hetet Kecskeméten, június 30. és július 7. között.

A fesztivált szervező Európa Jövője Egyesület 1990. szeptember 29-én azzal a céllal alakult, hogy gyermektalálkozót szervezzen Kecskeméten, annak érdekében, hogy a kecskeméti gyerekeket megismertesse Európa gyermekeivel. Az alapötlet egyszerű volt, a kontinens országaiból gyermekeket hívnak meg, akiket kecskeméti családok látnak vendégül. A következő évben a külföldi csoportok hívják viszont-látogatásra vendéglátóikat. Az ideérkező gyermek és ifjúsági csoportok rájuk jellemző műsort hoznak, amit nyelvi akadályok nélkül tudnak bemutatni Kecskemét Főterén, szabadtéri színpadon. Az alföldi városban harmadik évtizede megszervezett rendezvény az egész várost és a környékbeli településeket is mozgósítja, nem csak a fogadócsaláddá válás által, hanem a program is egy héten át emelkedett hangulatba hozza a várost. A főtéri nagyszínpadi koncertek, a Romkert meghitt hangulatú koncertjei, színpadi előadásai, vagy a kísérő programok, mint a piknik, a Csillagszemű módszertani tábor határon túli óvónőknek vagy az ErasmusPlus program - ifjúsági csere is a fesztivál kísérőprogramja. 

A részvétel ötletét, melyet még ösztöndíjas hónapjaim elején vetettem fel, örömmel fogadta Lukács Gyöngyi, a tánccsoport egyik vezetője és mentorom is. A szülőkkel és a gyerekekkel való egyeztetés után fel is vette Gyöngyi a kapcsolatot a fesztiválszervezőkkel. Az első levélváltások után hamar kiderült, hogy a Kecskeméti Református Iskola lesz a fogadója a medgyesieknek. Ilyenkor a szervezők összehozzák a fogadókat és a vendégeket, és a kecskemétiek fogadó családokat keresnek. Hát így kezdődött. Medgyesen sikerült előteremteni az utazási költségeket, megszerezni az ilyenkor szükséges engedélyeket, a csodaszép új balázstelki viseletek is elkészültek időközben és a tánckoreográfiát már a Vándorcsizma fesztiválon is előadta a csoport.

A tánccsoportot vezető Lukács Gyöngyi és Levente, valamint Vajda Zoltán, az egyik szülő kísérte el a medgyesi diákokat. A fogadó Kecskeméti Református Általános Iskola részéről Benkőné Lengyel Gabriella és Mikesiné Ertl Katalin szervezők, illetve a fogadó családok odaadását és munkáját dicsérte el a feledhetetlen hét. A fesztivál állandó programjai mellett a fogadók külön további meglepetésprogramokkal készültek.

A csoport kétszer állt színpadra népdallal és balázstelki táncokkal, és mondhatjuk, hogy a csodaszép viseletük, közvetlenségük és jókedvük miatt is A megnyitón hagyományosan a legfiatalabb gyermekek veszik át a város kulcsát Kecskemét polgármesterétől. Ennek a különleges ceremóniának lett egyik résztvevője Fazakas Balázs Dominik Medgyesről, egy Brno-i kislánnyal közösen vették át a kulcsot. Másik büszkesége a medgyesi csoportnak, hogy a díjátadó ünnepségen Vajda Szilvia éneke tette még meghittebbé a délutánt.

A medgyesi és a kecskeméti fogadóik a hét során együtt próbálták ki a hófánkozást, a sárkányhajózást, meglátogatták a Planetáriumot, a Malom Plázában moziztak egy nagyot, az Élményfürdőben egy egész napot töltöttek, és persze az esti koncertek, előadások, táncház is a választási lehetőségek között voltak. Szinte felsorolni sem könnyű. Punnany Massif, Kelemen Kabátban és még számos neves előadó járt ezen a héten a városban. Mivel Kecskemét alapításának 650. évfordulóját is ünnepeli, a Szentegyházi Gyermekfilmharmónia koncertjén a Nagytemplomban erről közös énekkel emlékeztek meg. Az utolsó este a medgyesiek és a kecskeméti fogadóik közös táncházat tartottak, amit az esti tűzijáték zárt a Főtéren. Mondanom sem kell, a másnapi búcsú a református iskola előtt igen nehéz volt.

A napi beszámolók pedig még inkább át tudják adni a hét hangulatát, fogadják szeretettel: 

Vasárnap
2018. 07. 01.
2018. július 1. kora reggel elindultunk Kecskemétre a Csiperó fesztiválra. Hosszú, fárasztó utunk után örömmel érkeztünk meg, a vendéglátó családjaink szeretettel vártak. Pótszüleink és -testvéreink megismerése után készülődni kezdtünk a felvonulásra. A megnyitó ünnepségen különleges néptáncokkal ismerkedtünk meg, elbúcsúztattuk a régi Csiperó logót és köszöntöttük az újat. Nagyon tetszett a lengyelek és japánok által bemutatott táncok.
Orosz Tímea

Hétfő
2018. 07. 02.
A mai napon korán kellett ébredni, ahhoz, hogy időben elérjünk a Kecskeméti Református Általános iskolába, ahol kicsit ismerkedtünk a helyi gyerekekkel. Nagyon izgi volt! Ezután elmentünk a városházához és néhány új információt tudtunk meg. Kimentünk a főtérre és egy csoportos játékra kellett felkészülnünk. Ennél a játéknál QR-kódokat kerestünk a környéken, ezeket egy alkalmazás segítségével olvastuk le. Majd a játék végénél már mindenki megéhezett, így elsétáltunk az öregek otthonába és itt ebédeltünk. Majd visszatértünk az iskolába és ennél az időpontnál vette kezdetét a "készülődés" -befonták a lányok haját. Kimentünk egy félórára kicsit levegőzni, azután meg hivatalosan is a készülődés, tehát felvettük a ruháinkat. Ezután a színpad mellé gyülekeztünk és felléptünk. Egy balázstelki táncot mutattunk be. Fellépés után egy csoportképet örökítettünk meg, hogy pár év múlva egy jó emlékként tekintsünk rá. És a nap fénypontja, amit mindenki várt az a KONCERT! Nagyon vártuk, hisz Kelemen Kabátban együttest hallgathattuk meg. Jó volt ott táncolni, énekelni meg bulizni!
Dénes Dália

Kedd
2018. 07. 03.
Reggel a napot azzal indítottuk, hogy kimentünk a kecskeméti dombra. Sok érdekes tevékenység volt, többek közt hófánkoztunk és sárkányhajóztunk. Szórakozás után, egy kis pizza és dinnye társaságában pihentünk meg. A legjobb a rövid táncház volt, amely keretén belül, mindenki az országában hagyományos táncokat mutatta be. Pár órás pihenő után, újra koncert volt a programban, méghozzá egy Punnany Massif koncert. Mint mindig, a Gyöngyvirág az első sorban szórakozott. A nap végén mindenki boldog volt, hogy egy újabb sikeres nap telt el a Csiperó fesztiválból.
Biró Beátrix

Szerda
2018. 07. 04.
A szerdai napot mindenki türelmetlenül várta, mivel egy egész napot tölthettünk a strandon. Reggel megérkezve siettünk átvenni a fürdőruhát, majd csobbantunk is a vízbe. Különböző vízicsúszdákat próbáltunk ki, volt, amelyen versenyeztünk is. Kedvencünk közé tartozott az, amelyről nagy úszógumival kellett lecsúsznunk. Mivel a strandolással eltelt a fél napunk, este már fáradtabban vettünk részt a főtéren megszervezett táncházban. A táncház után tűzzsonglőrök mutattak be érdekes trükköket. Ezzekkel a produkciókkal lejárt a nap, és csodás emlékekkel feküdtünk le.
Orosz Tímea

Csütörtök
2018. 07. 05
Reggel a Kecskeméti Református Általános Iskola udvarán gyülekeztünk, majd két csapatra osztva métázni kezdtünk. E játék után fáradtan "frissültünk" az iskola uszodájában. Mivel az idő hamar elrepült, a kiadós ebéd után elsétáltunk a planetáriumhoz, ahol érdekes dolgokat tudtunk meg a csillagokról/bolygókról. Délutánunk egy részét vendéglátó családjainknál töltöttük, majd elmentünk egyet "plázázni". A többség mozizott, de páran bejártuk a különleges üzleteket. Este egy érdekes előadáson vehettünk részt. Napunk így elröpült, s boldogan feküdtünk le.

Dénes Dália & Orosz Tímea

Péntek
2018. 07. 06.
A mai kis gyülekezőnk a suli udvarán volt. Beszélgettünk, játszódtunk és vártunk, ameddig elindulhattunk a templomba, hisz itt találkozott össze 650 gyerek. Az összesen megpróbáltunk 650 másodperc alatt énekelni a kórus kíséretében, mivel Kecskemét már 650 éves! Ezután visszasétáltunk az iskolába és itt mutattak nekünk be egy kisfilmet az épületről, miután elvezettek minket a suli dísztermébe. Visszamentünk, majd felvettük a néptáncos ruháinkat, mert indulás fellépni... (jobb lett mint a hétfői :D). Majd az este egy "családi szabadidő"-vel záródott. Mindenki elköszönt egymástól és a vendéglátóival folytatták tovább a napot!
Dénes Dália

Szombat
2018. 07. 07.
A szombati nap volt a leghangulatosabb, mert szerencsére a családdal lehettünk egész délelőtt. Ebéd után felkészültünk a záró ünnepségre. Felöltöztünk, hajat fontunk. Semmi különös. Elérkezett a várva várt egyben szomorú utolsó est. Tűzijátékkal és lelézer show-val ünnepeltünk. Ma lépett fel a hét záró együttese a Budapest Bár. Mint mindig egy szuper előadással ajándékoztak meg minket.

Biró Beátrix

Vasárnap
2018. 07. 08.
Vasárnap egy istentiszteleten vettünk rész a református templomban. Ezután könnyes búcsút vettünk befogadó családjainktól, majd haza indultunk. A hosszú út után boldogan és friss élményekkel értünk haza és minden visszatért a normális kerékvágásba.
Orosz Tímea & Biró Beátrix