Back to top

XXI. Maros – Kisküküllőmenti Népzene – Néptánctábor Magyarlapád

XXI. Maros – Kisküküllőmenti Népzene – Néptánctábor Magyarlapád

Gyöngyvirág néptánccsoport: 

Júliusban a Gyöngyvirágok Lapádon töltöttek egy felejthetetlen hetet ahol magyarlapádi és magyarózdi táncokat,népdalokat, népi gyermekjátékokat tanultak.

A sok eső, a megáradó patak sem rettentette el a táborozókat és a szervezőket sem.

A tábor szervezőin meglátszott a többéves gyakorlat, a rugalmasság, a csapatmunka, hisz a tábor alatt többször is változtatni kellett a programokon, helyszíneken az esőzések miatt.

A tábor családíjas hangulatú, minden korosztálynak ajánlott, mondhatnám ”ránk illett”.

Az oktatás korosztálynak és tudásszíntnek megfelelően zajlott, az óvódások és kisiskolások kézműveskedtek, játékosan sajátították el a tánclépéseket a Petőfi – programos Hajdora Tamás és Hajnalka felügyelete mellett, a kezdőket Turzai Zsolt és Szabó Orsolya tanította, a haladókkal pedig Mátéfi Csaba és Zita foglalkozott. A táncoktatás mellett népdaloktatást, hangszer oktatást és néprajzi ismertetőket is tartottak.

A tábor leforgása alatt két versenyt is tartottak „A lapádi hegytetőn” címmel népdalversenyt és a „Hopp karéba legények” címmel pontozó versenyt.

Csoportunk mindkét versenyben jeleskedett, a pontozóversenyen Fazakas Balázs Dominik II. helyzett lett, Vajda Szilvia pedig a III.díjat hozta el a népdalversenyről.

A tábort önerőből nem tudtuk volna megszervezni, ezért szeretném a tánccsoport egyesűletének a nevében megköszönni a Bethlen Gábor Alapnak az anyagi támogatást.

Zárógondolatként csak annyit, hogy a lapádi tábor nemcsak a táncról szól hanem emberi sorsokról, terhekről amiket méltón viselnek az ott élő emberek, barátságokról, rendes emberekről akik híres boraikat kostolásra kínálják, helyi sajtok kíséretében. Fugadon, a Bánffy Kúria látogatása során tér és időbeli utasok lehetünk igazi bárók és kisasszonyok kiséretében.

Lapádon „helyreáll”bennünk a magyar lélek.

Vajda Hajnalka