Back to top

Kik vagyunk, és mit akarunk? 3. rész

Kik vagyunk, és mit akarunk? 3. rész

Medgyesi MADISZ: 

Folytatjuk a kollegák bemutatkozási folyamatát, múlt hónapban már ketten bemutatkoztak. A sorozat lényege az, hogy mindenki megismerje a tevékenységi körünket és belátást lehessen nyerni a Millennium-Házban működő szervezetek életében, egyszóval a közösségszervezés háttereiben tevékenykedők szemével látni mindazt, ami zajlik a medgyesi és Szeben megyei magyar közösségért.

 

Buryán Tünde vagyok, 21 éves medgyesi fiatal. MADISZ-os tevékenységem körülbelül nyolcadik osztályban kezdődött. Most már ezt úgy emlegetjük, hogy „ebbe nőttem bele, ebben a társaságban nőttem fel”. Igazából most már azt is mondhatom, hogy ez a szervezet nélkül, nem lennék itt, ahol ma.

Középiskolás éveimet a Medgyesi Nemzeti Gázipari Líceumban töltöttem, főleg azért mert meg akartam mutatni magamnak és mindenkinek azt, hogy itthon is lehet tanulni, ha igazán akarok, nem kell ehhez más városba menni. És ennél jobban sosem döntöttem. Mindent kipróbáltam, mindennel foglalkoztam amivel lehetett: diáktanács (román, magyar), országos diáktanács, képzésekre jártam, ismerkedtem, MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) elnök lettem, megyei és országos anyanyelvi tantárgyversenyekre jártam és mindeközben természetesen a MADISZ önkéntese voltam/vagyok.

Ezek után jött az egyetem, aminek az első részét már magam után tudom. Idén végeztem el a Babeș - Bolyai Tudományegyetem, Politika- Közigazgatás és Kommunikációtudományi karának - kommunikáció és közkapcsolatok szakát. Az elköltözés, Kolozsvár, az egyetem természetesen nem állítottak meg attól, hogy ne tevékenykedjek valamit. Így jelenleg is a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnökhelyettese és kommunikációs referense vagyok. Ez a szakma főleg az online kommunikációs csatornákat (Facebook, Instagram, weboldalak – anyagok közzététele, szövegek írása, fizetett hírdetések) és a sajtókapcsolatokat foglalja magába. Azzal foglalkozom, hogy Kolozsváron az egyetemisták és nem csak, mindenről értesüljenek, ami őket érinti: programok, kötelezettségek, jogok stb.

A szakmában már az egyetem első napjaitól kezdtem el tevékenykedni aztán jöttek egymás után a projektek, rendezvények, képzések. Ezeken túl pedig folyamatosan igyekeztem hazajárni az itthoni rendezvényekre: Vándorcsizma Néptáncfesztiválok, Úszótáborok, Szeben Megyei Magyar Napok stb. Például a tavalyi Medgyes750 projekt kapcsán, átvettem a rendezvény, a város kommunikációját az augusztusi hónapra, ami teljesen románul folyt. Ez egy nagyon kedves projekt volt számomra, hisz ebből született később az államvizsga dolgozatom is.

Jelenleg is imádok ezzel foglalkozni így jött az ötlet, hogy a Medgyesi MADISZ-nak és a Szeben Megyei RMDSZ kommunikációját vegyem át. Ez nem egy teljesen új terület számomra, viszont valamilyen szinten sok újdonságot hoz. És ezért szeretem: egy ilyen szakmából nem hiányoznak a meglepetések, a különleges, hirtelen helyzetek, amiket kezelni, kommunikálni kell. Online, offline, mindent magába foglal, amivel az egyetem alatt foglalkoztam. Ez teszi különlegessé számomra, hogy olyan dologgal foglalkozhatok, amit az egyetemen tanultam, amivel igazán szeretek foglalkozni. 

Mindezek mellett őszkor fogok elkezdeni mesterizni Kolozsváron, a Babeș -Bolyai Tudományegyetem, Politika- Közigazgatás és Kommunikációtudományi karának – Menedzsment és közpolitikák szakán, munkám így hol Kolozsvárról, hol itthonról fogom végezni. Többek között az ingázást, az alprefektusi és a KMDSZ-es kötelezettségeim is maguk után vonják. Idén márciusban lettem a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatért felelős diák alprefektusa, egy olyan szerepkör, ami főleg érdekvédelemről szól. A következő időszakom tehát abból fog állni, hogy igyekszem Kolozsváron és Medgyesen is egyaránt végezni feladataim, amit egyszerűen szeretek csinálni. 

 

Kiss Noémi Erika vagyok, Nemzetközi Kapcsolatokat és Európai Tanulányokat végeztem a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemen. Egyetemi éveim során önkéntes munkát végeztem  a Szeben Megyei Magyar Napok szervezésében, amikor nagyon megtetszett  a szervezet tevékenysége. Így, Kolozsvárról hazaköltözve jó lehetőségnek láttam, hogy itt dolgozzak úgy, hogy gondolkodás nélkül beküldtem önéletrajzomat és szeptember elsejétől itt dolgozom.

Először is tisztában voltam azzal, hogy az első kötelességem a hosszabított program keretében  a nulladik osztályos gyerekekkel való foglalkozás. Ütemtervet keszítettem az első félévre ahhoz, hogy könnyebb legyen a felkészülésem a mindennapi tevékenységek mellett. Rögtön iskola kezdés után elkezdődtek a Szeben Megyei Magyar Napok,  aminek az előkészületeiben és lebonyolításában is részt vállaltam. Emellet minden más rendezvény szervezésébe benne vagyok. További kötelességeim a székházban, az a medgyes.ro honlap kezelése és frissítése. Először is az új honlapra  fel nem töltött cikkeket töltöttem fel, és a honlap arculatát is minél vonzóbbá alakítottuk. Az elindulása után pedig a frissítésével foglalkozom, vagyis a cikkek és események feltöltésével.  Ahhoz, hogy mindig friss cikkek legyenek elérhetőek az olvasók számára, mindig résen kell legyek, figyelnem kell, milyen új események történnek Medgyesen és környékén, amik felkerülhetnek a honlapra,  illetve az újságban is kapjanak helyet. Így az újság szerkesztésében is részt veszek.

A leggyakoribb foglalkozásom az az eseményeken levő fotózás, ez által lettem a székház, az iroda médiafelelőse. Ami még hozzám tartozik az a hosszabbított program keretén belül a Törpe Klubnak- a tárgyak és játékok megvásárlása, megrendelése és elszámolása. Ezt általában a munkatársakkal eggyütt eldöntjünk, hogy a gyerekek minek tudnánák örvendeni , annak érdekében hogy minél interaktívabbá tegyük a gyerekekkel való foglalkozást a suliban. A Madisz könyvelöségével is foglalkozom részben és mindezt nagy odaadással csinálom.