Back to top

Tornaterem épül a medgyesi Báthory István Általános Iskola diákjai számára

Tornaterem épül a medgyesi Báthory István Általános Iskola diákjai számára

Báthory általános iskola: 

Aki már legalább egyszer elsétált a Báthory István Általános Iskola mellett, az láthatta, hogy mostanában építkezések folynak az iskola melletti területen. Sokunk emlékezetében az a terem valahányadik osztályos korunkban második otthonnak számított, jó pár éve viszont nem volt használatban. Az iskola évek óta ugyanazzal a problémával szembesül, nincs az iskola területén tornateremre lehetőség. Így az utóbbi években erre mindig spontán megoldásokat kellett találni.

Szederjesi György iskola igazgatóval beszélgettünk erről: „Az iskolának számos erőssége van, de az egyik gyenge pontja a tornaterem hiánya. Minden évben az egyik célkitüzésünk az volt, hogy megvalósítsuk vagy megpróbáljuk legalább tervben feltüntetni  a tornaterem épitését. Nem vagyunk az egyetlen iskola akinek ilyen hátrányos helyzetben van a tornatermük.”

A tornaórák ugy zajlottak le, hogy amíg az idő engedte,addig az iskolaudvaron, de amikor eljött a tél vagy esős idők voltak, akkor az osztálytermekben vagy a  folyosón tartották meg az órakat. Az osztálytermekben csak kisebb létszámú osztályokkal lehetett torna órát levezetni. Sajnos a  torna órák nagy mértékben zavarták a tanitást, mert a gyerekek nem annyira fegyelmezettek mind más tanitási órákon.– mesélte Szederjesi. A folyóson tartott órák pedig mindig megzavarták a tanítást, így tanárok és gyerekek egyaránt várták a tavaszt, hogy újra kint mozoghassanak.

Az évente kitűzött cél idővel bővült: „Volt arról szó, hogy a Katona Háznál (Casa Armatei) építsünk egy sportbázist, amit felhasználhatunk a Mihai Eminescu- és a Herman Oberth általános iskolákkal együtt. Több kis tornaterme lett volna az épületnek, ami oriási nagy befektetés lett volna. Akkor megszületett ez az ötlet, hogy ezt a kis épületett (kép talalható lennebb) valamilyen módon alakítsuk át egy olyan helyre, ahol le lehet vezetni a  tornaorákat.”  Tornateremnek nem nevezhetjük egyelőre, mert azoknak nagyobb a mérete, de mivel kis létszámú osztályokró van szó, elférnek és már nem fogják zavarni a tanítást, mert különálló épületről beszélünk.

Ezért mindig a polgármesteri hivatal és a helyi RMDSZ képviselőkkel volt tárgyalva erről  tanácsi üléseken. Év elején ez volt a vágyam, hogy valami módon indítsuk be a tornaterem építését: tavaly megszületett a terv és idén tervünk valóra fog vállni.”- tette hozzá az igazgató.

Továbbá a medgyesi önkormányzat részéről Orosz Csabát kérdeztük: „Már többször is téma volt a városi tanács üléseken a medgyesi Báthory István Általános Iskola tornaterem hiánya. Tavaly sikerült is napirendre hozni és megbeszélni, hogy a tervezését finanszirozza meg az önkormányzat. Összesen 250,000 lej van a projektbe fektetve, ami külön költségkiegészítéssel sikerült megoldani.” Orosz hozzátette: „Első körben arról volt szó, hogy a terveket kezdik el idén, és az építést jövőre, de mivel sikerült pénzt fordítani az esetre minden korábban kezdődőtt el. Így számításaink szerint a munkálatok a télen befejeződnek, így a rossz idő érkezésével a gyerekek használatba vehetik a tornatermet.”