Back to top

Becsengettek a Báthory István Általános Iskolában

Becsengettek a Báthory István Általános Iskolában

Báthory általános iskola: 

 

A szeptemberi hónappal együtt elindult a tanítás megyénk egyetlen magyar nyelvű önálló oktatási intézményében, a medgyesi Báthory István Általános Iskolában. Virágok, izgalmak, csillogó szemek és egy ünnepi hangulattal nyitották meg a 2018/2019-es tanávet.

Az idei tavévben 107 gyerek tanul anyanyelvén, amiből 6 gyerek kezdte el a nulladik osztályt. Szederjesi György iskola igazgató kezdte meg a köszöntők sorát, ebből megtudhattuk, hogy az idei tanév 107 diákkal indul, amiből hat lett nulladik osztályos.

Fontos kiemelni azt, hogy jelenleg ebben az iskolában működik zökkenőmentesen egy hosszabbított program, illetve egy olyan közösségépítő oktatás és nevelés, ami a gyerekek és az egész medgyesi közösség javára történik. Magyar iskolába járni szorványban, trendi. A gyerek és az egész közösség javára fordul ez. Leírhatatlanul fontos, hogy nap, mint nap magyarul folytatják napjaikat az iskolában, hogy szabadidős tevékenységeiket igyekszünk úgy szervezni, hogy jól érezzék magukat és a szülök választ kapjanak arra, hogy miért érdemes a gyereket magyar iskolába iratni.

Mindezek mellett arról is szó esett, hogy az iskola udvarán munkálatok zajlanak, hiszen egy tornatermet építenek az ott tanuló diákok számára, ahol normális körülmények között tudnak majd tornázni.

Az iskolakezdések mindig fontosak, hisz valamilyen szinten ezek irányt adnak az elkövetkezendő egy évre. Egy sikeres nyár után, további sikeres időszakra készülünk. Tanulunk, fejlődünk és nem állunk meg, amig nem bizonyítjuk be, hogy itthon is lehet anyanyelven tanulni, játszani.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Benedek Zakariás - parlamenti képviselőnk, Orosz Csaba - megyei RMDSZ elnök, Székely Zoltán református lelkész, Csíki Szabolcs - római katolikus káplán és Balázs Botond - MADISZ elnök.

Buryán Tünde