Back to top

Visszaemlékezés az elmúlt 20 évre

Visszaemlékezés az elmúlt 20 évre

Fontosabb kulturális rendezvények: 

A Szeben Megyei Magyar Napok 1998-ban vette kezdetét. A rendezvény megálmodói Szabó M. Attila, Jakab Elek, Szombatfalvi Török Ferenc, Nagy Ferenc, Fazekas Mihály és Kiss Károly voltak, akik úgy érezték, megvan a társadalmi igény egy ilyen jellegű kulturális rendezvényre.

Hogy mi volt a célja? Balázs Béla, volt RMDSZ elnök így számolt be nekünk: “Megmutatni elsősorban saját magunknak, hogy igenis Szeben megyében is vannak magyar hagyományok, hagyományőrzők és értékek. Ne feledjük el, ekkorra már megérett a Szeben megyei EMKE, aminek az elnöke Szabó M. Attila tanár úr volt, a Millennium Ház már javában épült, a nagyszebeni Magyar Polgári Egyesület már lendületben volt és a Magyar Házat már visszaigényelték. Kellett egy megyei rendezvény, melyen felvonultathattuk kulturális értekeinket, nem csak a megye magyarságának, hanem a többségnek is. Úgy gondoltuk akkor, eljött a nyitás ideje és itt az ideje, hogy megismerjük egymás kultúráját!

Eleinte a rendezvény egy napos volt, majd pár évre rá terjesztették ki hétvégére. A helyszín volt, hogy Medgyes, volt, hogy Nagyszebenben lett kijelölve. A program megszervezésében részt vállaltak a Szeben megyei kulturális szervezetek, a történelmi egyházak, vegyes kórusok, óvodások, iskolás diákok és a helyi tánccsoportok is.

Balázs Béla Úr így látja a rendezvénysorozatot manapság:

Az SZMMN rendezvénysorozata mára kinőtte magát. Már nem csak megyei rendezvény, hiszen rengeteg erdélyi és anyaországi meghívott lépett fel egy-egy 10 napos sorozaton.

Nőttek az igények és nőtt a minősége a rendezvényeknek. Soha nem szabad elfeledni, hogy miért is született az SZMMN, illetve, hogy miért sikerült immár a XX. alkalommal megszervezni. Azért, mert mindig a helyi és az összmagyar értekékre épült.

Tavaly Szent László nyomdokain jártunk, itt Dél-Erdélyben. Nem szabad elfelednünk épített örökségünket, hiszen mi magyarok itt, Királyföldön is maradandó érteket alkottunk.

Talán nagyobb odafigyelést érdemelne az épített kulturális örökség. Nem beszélve a neptánchagyomanyokról, népzenéről itt a Küküllők mentén! Élő példa lehet erre Balázstelke és Somogyom.

 

Önök mondták

A Magyar Napok kapcsán felkerestünk négy helyi lakost, hogy megtudjuk, hogyan élték meg a programsorozatot. Alább az ő rövid élménybeszámolójuk olvasható:

 

Tímea (13 éves)

• Hány rendezvényen vettél eddig részt?

Körülbelül az idén volt a 4. rendezvény, amin részt vettem

• Idén melyik program tetszett a legjobban azok közül, amiken jelen voltál?

Nagyon tetszett a nyitó rendezvény, az Operett és nagyon élveztem a Stone Hill gyerekkoncertet.

• Van-e olyan program, amit hiányoltál és esetleg szeretnél javasolni a szervezőknek?

Nekem mindegyik program tetszett, részemről ez így jó, ahogy van.

 

Alpár (22 éves)

• Mely eseményeken vettél részt az idei Magyar Napokon?

Több eseményen is részt vettem: A Titán Zenekar koncerten, a szüreti bálon Medgyesen és Küküllőalmáson is. Résztvevő voltam továbbá a Stand-upcomedy és SlamPoetry estén is. Ezek közül a Titán Zenekar koncert tetszett a legjobban. Fiatal lévén, elsősorban ezek a programok vonzóak számomra, de bevallom, például a színház is érdekel.

• Hányadik Szeben Megyei Magyar Napok volt ez részedről?

Ez már a 7. számomra

• Mint önkéntes, hogyan látod a rendezvényt?

Nézőként teljesen más az élmény. Jobban értékelem az eredményt, amikor én is része vagyok a függöny mögötti csapatnak.

 

Melinda (32 éves)

• Mely eseményeken vettél részt az idei Magyar Napokon?

A nyitórendezvényen, vagyis az Operetten, a szüreti bálon és a Titán koncerten.

• Hányadik Magyar Napok volt ez részedről?

Hát nem tudom már pontosan, gondolom olyan 7. vagy 8.

• Idén melyik program tetszett a legjobban?

A bálon nagyon jól éreztem magam és a Titán koncert is nagyon tetszett.

• A jövőben milyen programok érdekelnének ennek keretei között?

Szeretnék több néptáncos rendezvényen részt venni, illetve örülnék, ha lenne népzene.

 

Júlia (72 éves)

• Hányadik Magyar Napok volt ez részedről?

Büszkén bevallom, hogy eddig nem volt rendezvény, amelyen ne vettem volna részt.

• A jövőben milyen programok érdekelnének ennek keretei között?

Szeretnék több kikapcsolódó színdarabot látni, amik nagyon viccesek, és amelyek könnyen befogadhatók, illetve nagyon örülnék több régióból érkező néptánccsoportnak.

• Mi a véleménye az elmúlt SZMMN rendezvénysorozatról és a jelenlegi programokról?

Jő ötlet volt az, amikor több helyszínre terjesztették ki a Magyar Napokat. Sokkal gazdagabb és műveltebb így a program. Látszik, hogy fiatalok a szervezői. Régebben színdarabok voltak és sok néptánc, de a szüreti bál sem maradt ki soha, örülök, hogy ez az óta sem változott.

Kiss Noémi