Back to top

Kik vagyunk és mivel foglalkozunk?

Kik vagyunk és mivel foglalkozunk?

Medgyesi MADISZ: 

Fél éve indított rovatunk, melyben a Millennium-Ház munkatársai mutatkoztak be, saját történetüket és személyes motivációikat osztották meg Önökkel, a végső állomásához érkezett. Reméljük, hogy a lapban megjelenő nevekhez sikerült arcokat és személyiségeket társítani és ezáltal kicsit közelebb kerültek a kedves olvasókhoz. Utolsó rovatunkban a Nagy-Küküllő felelős szerkesztője, egyben vezetőnk, Balázs Botond mutatkozik be.

Balázs Botond vagyok, 31 éves medgyesi fiatal és egyben immár büszke apuka, aki 10 éve dolgozik a helyi magyar közösségért. Szakmai pályafutásom 2009-ben, az Európai Parlamentben kezdtem, gyakornokként Winkler Gyula európai parlamenti képviselő irodájában. Jogász alap- és mesterképzéssel rendelkezem, 2011 óta jogtanácsosként tevékenykedem.

2013-2018 között közlekedési rendszabály elméleti szakoktató voltam, 2016-2018 között igazgatótanács tag és 2014-ben személyes tanácsadó a romániai Energetikai Minisztériumban.

A medgyesi magyar közösségi házba (Millennium-Ház) 2008-ban kerültem egy akkor inaktív szervezet, a Medgyesi MADISZ elé. Ennek fellendítése érdekében kezdtem el tevékenykedni, melyet kollégáim segítségével újra terveztem és elnökeként azóta is folyamatosan működtetem. Általa az elmúlt évtizedben a helyi tevékenységek egyik szervezőjeként vagyok jelen, a közösségszervezés minden ágazatában önkénteskedve. A Vándorcsizma Néptáncfesztiválok, a Szeben Megyei Magyar Napok, a pásztorjátékok, táborok és konferenciák, valamint megemlékezések, új és már működő projekteken vettem és veszek részt.

Ezen felül a Nagy-Küküllő kulturális és közéleti havilap felelős szerkesztője (2011-től), a www.medgyes.ro honlap főszerkesztője (2012-től), a Pro Schola Mediensis pályázati felelőse (2015-től), a Magyar Ifjúsági Értekezlet belügyekért felelős ügyvezető alelnöke (2016-tól és 2013-tól elnökségi tagja), a Hosszabbított Program megálmodója és kivitelezője (2017-től) és a Romániai Ifjúsági Tanács alelnöke (2018), Medgyesi RMDSZ elnöke (2018).

A közösségi szerepvállalás mindig közel állt hozzám és az, hogy ezt nem csak városi szinten, hanem országos szinten, magyar és román fiatalokkal együtt tehetem ugyanakkor kihívás és kellemes időtöltés.

Vándorcsizma főszervezője, az Úszótábor főszervezője, a Hosszabbított program projektmenedzsere, a Szeben Megyei Magyar Napok főszervezője vagyok, míg a Petőfi Sándor Program keretében 2015 óta mentoruk vagyok a Magyarországról érkező ösztöndíjasoknak. Önkéntes, pályázati felelős, projektmenedzser, önkénteskoordinátor, felelős szerkesztő, főszerkesztő, főszervező szerepeket töltök és töltöttem be az évek során.

Ezek mind olyan események, amelyeket a Szeben megyei magyar közösségért, magunkért szervezzük. Minden évben próbálunk valami újat, valami érdekeset hozni a közönség számára, és ez bizonyára munkával jár, amit viszont szívesen végzünk.

Az eseményeink sikerességét az bizonyítja, hogy évről-évre több résztvevő jön el, ami hatalmas visszajelzés számunkra.

Jelenleg a tevékenységi köreim a magyar oktatás, rendezvényszervezés, közösségszervezés, vissza nem térítendő támogatások lehívása körül forognak. Mindezek mellett igyekszem a mai napig a medgyesi magyar közösséget építeni és erősíteni. Nagyon fontos számomra az egyházakkal való kapcsolattartás különböző projektek kapcsán, a tanácsadás és besegítés a városi szervezetek és intézmények, így a Gyöngyvirág Néptánccsoport, a Medgyes és Szeben megyei RMDSZ, a Kolping Gyerekotthon, a Báthory István Általános Iskola és a medgyesi óvodák különböző tevékenységeibe. A mindennapokban a munka és a közösségi tevékenységek között lavírozok, a Millennium-Házban tevékenykedő tíz személy koordinálása, köztük a MADISZ munkatársai mellett felelek a Hosszabbított Programért, rendezvényekért, támogatásokért, képviselem a helyi magyarságot megyei, országos és nemzetközi szinten egyaránt.

A Hosszabbított Program az elmúlt évek egyik legnagyobb kihívása. Egy olyan programot indítottunk el városunkban, ami hosszútávon is a magyar közösség javára fordul. Az utaztatás, a meleg ebéd biztosítása, a magyar közegben, magyar nevelőkkel való eltöltött délutánok mind értékteremtő alapjai a programunknak, amit most már sikertörténetként könyvelnek el országszerte. Ebből kifolyólag szeretnénk ezt országossá terjeszteni, pontosabban további hét szórványmegyére (Arad, Beszterce-Naszod, Brassó, Hunyad, Fehér, Máramaros és Szeben). Jelenleg ez a legnagyobb projekt, amin dolgozom kollegáimmal együtt, hisz így 1700 gyerekről beszélünk, akiknek foglalkoztatása óriási felelősség.

Medgyesi MADISZ Sajtóiroda