Back to top

Éltek az Erasmus+ lehetőségeivel az erdélyi magyar fiatalok, még többet szeretnének belőlük

Éltek az Erasmus+ lehetőségeivel az erdélyi magyar fiatalok, még többet szeretnének belőlük

Medgyesi MADISZ: 

Az erdélyi magyar ifjúsági szervezetek igényelik az Erasmus+ program finanszírozásait, és még többet szeretnének.

Az Erasmus+ program által finanszírozott projektekre az erdélyi magyar ifjúsági szervezetek körében igény van – derült ki Medgyesen, az Egy csónakban című képzésen, amely önmagában példát szolgáltat arra, hogy hatékonyan kihasználhatók az EU-s ifjúsági források.

Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke elmondta: „az elmúlt öt évben közel 1 millió eurót pályáztak meg a MIÉRT tagszervezetei az Erasmus+ programon keresztül. Innen is látszik, hogy igény van az EU által felkínált finanszírozásokra, éppen ezért ezt a keretet növelni kell a jövőre nézve, hiszen a tagszervezeteinkben tevékenykedő fiataloknak lehetőségük nyílik más európai országból partnereket szerezni a tevékenységeikhez”.

Balázs Botond, a medgyesi MADISZ elnöke úgy fogalmazott: „örömmel fogadtuk a kezdeményezés helyi szervezését, hiszen ez az első ilyen jellegű nemzetközi programunk. Időben felkészültünk rá, igyekeztünk a helyi programot úgy alakítani, hogy a Medgyesre érkező külföldi fiataloknak maradandó élmény legyen az ittlétük.”

Az „Egy csónakban” képzés célja lehetőséget adni ifjúsági szervezetben dolgozók és ifjúsági vezetők számára, hogy őshonosok és bevándorlók együttműködjenek, megismerjék egymás kultúráját és lebontsák az előítéleteket. Január 26-ig kilenc ország 40 résztvevője vesz részt benne: Olaszország, Lettország, Észtország, Macedónia, Ukrajna, Örményország, Azerbajdzsán, Magyarország és Románia fiataljai. A projekt működtetője a Medgyesi MADISZ, finanszírozója az Erasmus+.