Back to top

Karácsony utáni hangulatzavar

Karácsony utáni hangulatzavar

Medgyesi MADISZ: 

 

A téli időszak önmagában megpróbáltató, hiszen napjaink a szükségesnél csak jóval kevesebb napfénnyel telnek, emiatt kedvetlenebbek, passzívabbak lehetünk. A karácsony elmúltával ráadásul az a kevés öröm is elszáll, ami addig tartotta bennünk a lelket. A sötét, hideg és komor telet csak az ünnepek tesznek emlékezetessé és meghitté. Úgy készülünk rá, mint a lehető legjobb dolog, ami velünk történhet. Talán, kicsit túl sokat is várunk el ettől az időszaktól: szeretetet, megnyugvást, pihenést és boldogságot.

Díszítünk, tervezünk, ajándékok után szaladunk, remélve, hogy ezzel az ünnep a lehető legtökéletesebb lesz. Ezt követően azonban a karácsony pillanatok alatt eltelik és gyakran a lehangoltság időszaka köszönt ránk.

A szezonális hangulatzavar elsősorban a két ünnep között jelentkezik, vagy a szilveszter után tör ránk.Takarítani kell, elpakolni a díszeket, lebontani a fenyőfát, ami hetekig tündökölt a lakásunkban. A tünetek változatosak, sokan üresnek és lehangoltnak érzik magukat.Semmihez sincs kedvünk, fáradtak éskevésbé élnek aktív életet.

Érdemes tehát különös tekintettel odafigyelni ebben az időszakban magunkra és a családtagjainkra. Az egyedül élőknek nehéz lehet, sőt akár a gyerekek is szenvedhetnek, hiszen lejár a téli vakáció és újból vár rájuk az iskola.

Ahhoz, hogy ezt az ünnep utáni depressziót könnyebben tudjuk leküzdeni, próbáljunk meg olyan dolgokat tenni, ami a kedvünkre van, ami kikapcsol bennünket és örömünket leljük benne.Igyekezzünk továbbá az új évet új, minket motiváló célok kitűzésével kezdeni, melyek megvalósításán aztán fáradozhatunk az előttünk álló év folyamán.

Sikerekben gazdag és boldog új évet kívánok mindenkinek!

 

Balázs Noémi