Back to top

Nem szüntethetnek meg többé magyar osztályokat

Nem szüntethetnek meg többé magyar osztályokat

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

 

Újból megszavazta a parlament alsóháza az RMDSZ törvénytervezetét, melynek értelmében ezentúl csak akkor szüntethetnek meg, vagy szervezhetnek át kisebbségek nyelvén működő osztályokat, amennyiben az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködő kisebbségi tanács, vagy az adott kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet erre a beleegyezését adja. Az újabb szavazásra azt követően került sor, hogy az államelnök visszaküldte ezt a parlamentnek.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásügyekért felelős képviselőházi szakpolitikusa elmondta, a törvénymódosítást most újból elsőházként tárgyalta a képviselőház, módosították az államelnök által kifogásolt cikkelyeket, és ezt követően kerül a végső döntést meghozó szenátusi plénum elé a módosítás. A törvény szükségessége kapcsán a szakpolitikus kifejtette, hogy többször szembesültek azzal az állapottal, hogy bár törvényesen működtek a magyar tannyelvű osztályok, mégis a szaktárca vagy a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy átszervezi, vagy megszünteti azokat.

„Törvény által szavatolt védelmet nyújt a magyar oktatásnak ez az intézkedés”, hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője ezen felül rámutatott: a törvény elsősorban a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket: „a szórványvidéken működő tanintézmények esetében a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A törvény értelmében az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a szaktárca jóváhagyhatja a kisebb létszámmal működő osztályokat. Ezen intézkedés nélkül a magyar gyermekek kénytelenek lennének más településre ingázni, vagy román tannyelvű iskolába járni, anyanyelvüket, identitásukat veszélyeztetve ezzel.”.