Back to top

Megkezdtük az aláírásgyűjtést az EP választásokra

Megkezdtük az aláírásgyűjtést az EP választásokra

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

 

Május 26.-án ismét európai parlamenti választásokat tartanak az uniós tagállamokban. Kollégáink nemrég elkezdték az aláírásgyűjtést az RMDSZ részére annak érdekében, hogy a romániai magyarság érdekei is képviselve legyenek nemzetközi szinten is. Hogy ez megtörténhessen, összesen 200.000 aláírásra lesz szüksége a pártnak.

A választás egyfordulós, listás szavazás. Idén az elmúlt 5 évet követően, egy hellyel bővülve ismét 33 képviselőt küldhet Románia. Ennek oka az Egyesült Királyság kilépése miatti általános bővítés. Ennek ellenére a bejutás koránt sem egyszerű és közösségünk számára meghatározó fontosságú, hogy az elkövetkezendő ciklusban is képviseltetve legyünk.

A továbbiakban igyekszünk bemutatni a választások fontosságát és megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

A leggyakrabban felmerülő kérdések az európai parlamenti választások kapcsán:

Mit tett az RMDSZ az elmúlt 11 évben az Európai Parlamentben?

A két RMDSZ-es képviselő (Winkler Gyula és Sógor Csaba) feladata az volt, hogy megmutassák Erdély értékeit és gondjait Európában és elhozzák azokat a lehetőségeket és információkat, amelyek hozzájárulnak Erdély fejlődéséhez. Emellett hangsúlyozták és sikeresen előtérbe helyezték európai szinten is a kisebbségek védelmét és tájékoztatták a közvéleményt a minket érő jogsértésekről. A MinoritySafePack polgári kezdeményezés közös sikerünk, melyhez közel másfél millió aláírást gyűjtöttek össze. Mostanáig soha nem álltunk ennyire közel egy európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolásához.

Miért menjek el szavazni?

Egyetlen választásnak sem volt ekkora tétje Európa számára, mint a mostaninak. Ezen a választáson sokat nyerhetünk (jogaink védelmét és több európai támogatást), de sokat is veszthetünk (veszélyben vannak az Uniós támogatások, az európai kultúra és hagyományaink egyaránt). Ez a választás Európa jövőjéről szól. Májusban Európának meg kell változnia. A mi célunk, hogy ennek a reformnak a nyertesei és ne pedig a vesztesei legyünk. Ehhez az kell, hogy erősödjön az erdélyi magyarok képviselete Brüsszelben és erősítsük az összmagyar képviseletet az Európai Parlamentben.

Kik a jelöltek és miért nincs még végleges sorrend?

Jelenleg Hegedűs Csilla, Oltean Csongor, Sógor Csaba, Vincze Loránt és Winkler Gyula van versenyben. A köztük lévő sorrendről március elején születik majd döntés. Célunk, hogy olyan személyek kerüljenek ki, akik készek kiállni a közösségünkért és elegendő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy megfelelő partnerségeket kössenek.

Hány jelölt fog bejutni?

Az RMDSZ elsődleges célja, hogy megőrizze jelenlegi képviseletét.

Mit tud tenni két EP képviselő, mire elég két mandátum?

Az RMDSZ képviselői nem egyedül dolgoznak. A magyarországi EP-képviselettel közösen, az Európai Néppárt támogatásával mögöttük képviselik az erdélyi magyar közösség érdekét. Amennyiben nem sikerül bejutnunk, csak a román képviselők által lennénk jelen a nemzetközi döntéshozásban.

Tőkés László indul?

Tőkés László sem Erdélyben, sem Magyarországon nem indul új mandátumért.

Lehet szavazni magyarországi pártokra?

A Romániában élő magyarok állampolgárságuktól függetlenül csak a romániai EP-választásokon szavazhatnak, ezzel erősítik a Kárpát-medencei magyar képviseletet.

Miért támogatja az RMDSZ a PSD-t?

Az RMDSZ sok kérdésben nem támogatja és nem ért egyet a kormánnyal. Azokban az esetekben támogatják, ha az a közösségünk problémái számára az megoldást hoz. A 2016-os parlamenti választás után csak velük volt lehetőségünk tárgyalni és eredményeket elérni elsősorban az oktatás és az anyanyelvhasználat terén.

Ki és hogyan támogathatja aláírásával az RMDSZ-t?

Csak a 18. életévét betöltött, szavazati joggal rendelkező román állampolgár gyűjthet aláírásokat és írhatja alá a listát. Ha valaki úgy dönt, hogy támogatni szeretne, minden mezőt kék golyóstollal kötelezően ki kell töltenie, utólagos javítás nem megengedett. Fontos, hogy mindenki csak egyetlen ívet írhat alá, valamint, hogy a lap alján lévő nyilatkozatot is el kell fogadni. Enélkül az ív kitöltése érvénytelen.

Bízunk benne, hogy sikerült megválaszolnunk a legfontosabb kérdéseket és, hogy támogatásukkal ismét egy erős, érdekeinket kellőképpen érvényesítő képviseletet sikerül megszereznünk!