Back to top

Június 1 – Nemzetközi Gyereknap

Június 1 – Nemzetközi Gyereknap

A gyereknap a világ sok országában hivatalos ünnep. A nemzetközi gyereknap megtartásaTörökországból ered. Már a II. világháború előtt is létezett, viszont a világégés megszakította ezt a hagyományt.

Az eseményeken egy közös pont volt mindig is megfigyelhető: elsősorban jótékonysági céllal rendezték. A szegényebb, vagy épp háború sújtotta országok gyerekeinek gyűjtöttek.

Az már csakkésőbb, az évek hosszú során alakult ki, hogy a gyereknap több egyéb üzenetet is hordozzon, amire évközben talán kevesebb figyelmet fordítanak. Ilyen a gyerekek jogaira, sajátos értékeire és világukra való figyelemfelhívás.

Emlékszel még, amikor gyereknapi programokon lelkesen rajzoltál a betonra színes krétával, részt vettél az ugrókötélversenyeken, és mindenhol színes lufik, boldog gyerekek, vidám szülők vettek körbe?

A legtöbb ember emlékeiben megmaradnak ezek a napok, és szeretettel emlékeznek rájuk, mert már gyerekként is érezték, hogy ez valami különleges.

Bár nincs olyan gyerek, aki ne várná az ajándékot, akkor igazán szerencsés, ha nem ez áll a nap középpontjában. Ennek szellemében összpontosítsunk inkább a közös élményekre. Eseményekből ilyenkor akad választék bőven.

Ugyanakkor, ha nem szeretnénk sokat költeni, esetleg nem vágyunk a nagy tömegre, egy kellemes kirándulás is kedves emlék lehet a szép időben.

Az is jó ötlet lehet a kisebbek esetén, ha a sokadik játék helyett vagy mellett, inkább ellátogatunk velük az állatkertbe, kimegyünk közösen fagyizni, vagy elfogyasztunk egy sütit a cukrászdában.

Tulajdonképpen sokféle módszerrel tehetjük kivételessé a gyereknapot csemetéd számára. Ha nincs lehetőségetek közösségi programokon részt venni,csapjatok otthon egy kisebb ünnepséget. Csináljatok együtt valamit, amit általában nem szoktatok. Süssetek egy tortát vagy süteményt.

Ez a nap legyen azé, akit a legjobban szeretünk, a gyerekünké. Játszunk és legyünm vele, érezze, hogy ma semmi nem számít, csak ő. Semmi sincs, ami pótolhatná a közös kalandot.

Balázs Noémi