Back to top

Itt a XVII.Vándorcsizma Néptáncfesztivál

Itt a XVII.Vándorcsizma Néptáncfesztivál

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Május 18-án 17. alkalommal kerül megrendezésre a térség legnagyobb volumenű magyar kulturális rendezvénye. Az esemény megszervezése során az a cél vezérelt minket, hogy az eddigi, minket büszkévé tevő néptáncfesztiváljaink minőségét tovább emeljük. Kis közösségünk számára ez a nap nem csak egyfajta kikapcsolódási lehetőség, hanem egyben saját identitásunk és kultúránk ünnepe is. Szeretnénk, ha sikerülne egy olyan élményt szereznünk a Greweln Parkba látogató kedves vendégeinknek, amelyre a későbbiekben is örömmel gondolnak majd vissza.

Hosszú utat jártunk be, mire a fesztivál kinőtte magát jelenlegi méretére. Rengeteg fáradtságos munka áll mögöttünk és azok az önkéntesek mögött, akik részt vettek a rendezvények előkészületei és megvalósításai között. Ez a nap, és vele minden egyes program, amellyel készülünk és készülhetünk az idei alkalomra, mindannyiunk közös érdeme.

Május 18-án találkozzunk hát a medgyesi Millennium-Háznál délben, majd a Greweln Parkban 1 órakor, hogy méltóképpen gyakoroljuk kultúránkat és népi hagyományainkat. Legyen ez a nap ünnepe magyarságunknak és közös identitásunknak!

 

Íme, a rendezvény fellépői

Kezdjük a Tisztás Néptáncegyüttessel, mely2008-ban alakult kézdiszentkereszti és bélafalvi gyermekekből és fiatalokból, azzal az elképzeléssel, hogy megismerkedjenek az erdélyi tájegységek néptáncvilágával. Az évek alatt számos táncszínházi előadás és jó koreográfia született.

A ”Purtata” Néptáncegyüttes 1979-ben jött létre a medgyesi Kultúrház keretein belül. Az eltelt 40 év alatt részt vettek számos fesztiválon, úgy az országon belül, mint azon kívül. Jelenleg a „Purtata” Néptáncegyüttesnek 40 tagja van, énekesek, táncosok, valamint énekes és hangszeres szólisták.

A 10 éves a Százfonat Szociokulturális Egyesület az összefogás, hagyományőrzés és nemzeti identitás megőrzésének céljából alakult. Mára 130, 7 és 50 év közötti gyermeket és felnőttet von maga köré 5 néptánc-, 1 hagyományőrző csoportjával, furulyakörével és 2 vonósképzésével. Jelentősebb külföldi fellépéseik közt számtalan magyarországi út mellett szerepel szlovákiai, egy finnországi körút is.

A gyulakutaiSzivárvány táncosai tavaly már részt vettek a Vándorcsizma néptánctalálkozón, és idén is szívesen tesznek eleget a meghívásnak. A középcsoport tagjai 5-8 osztályos tanulók, akik sokat tesznek a népi hagyományok megismeréséért és átadásáért. Ismerik a nyárádmenti, széki, felcsíki, moldvai, dunántúli, mezőségi táncokat. Hozzánk, ezúttal a mezőségi tánccal készülnek.

“Ide làbam ne tova, ne idegen faluba, mert idegen faluba, nincs ilyen jó muzsika.” A Cickom táncegyüttes Szêkelyszenterzsébetről látogat el hozzánk. Bevallásuk szerint nagy örömmel jönnek, mert mindig nagy élmény ez számukra, így sosem üres tarisznyával térnek haza. Üzenetük előljáróban: “ha megnézik a táncunkat, váljon egészségükre”!

A balavásári néptánccsoport 2012-ban alakult, átvéve a korábban működő tánc­csoporttól a Vásár nevet. Két tagozatát az óvodás és kisiskolás gyerekek, illetve a gimnáziumi és középiskolás ifjak alkotják. Az évek során a helyi kulturális és iskolai rendezvények mellett, farsangi, szüreti mulatságokon, falunapokon és számos Vándorcsizma Néptáncfesztiválon léptek fel, nyárádmenti, széki, illetve mezőségi táncokkal.

A Mákvirágok Néptánccsoport a székelykeresztúri Tanulók Háza keretén belül működik. Céljuk elsősorban magyarságuk megőrzése és az emberi kapcsolatok ápolása. Rendszeres házigazdái a székelykeresztúri Sóskút Fesztiválnak és a város által rendezett Kistérségi Napoknak. Több erdélyi és külföldi fesztiválon szerepeltek már, nyaranta pedig különböző néptánctáborokban vesznek részt.

Az 1999.-ben huszonnégy ifjú által létrehozott Hajdina Néptáncegyüttes mára az erdélyi magyar néptánc méltó fáklyavivői lettek: Erdélyország és Európa sok-sok színpadán színvonalas, lélekemelő táncaikat a nagyérdemű lelkes tapssal köszönte meg. Tőlük magyarpalatkai táncokra számíthatunk.

Végül természetesen a házigazdák sem maradhatnak el. A medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport úgy működik, mint egy nagy család, bár nem a vér az, ami összeköti őket, hanem a közös múlt, a kultúra, az erős identitás tudat és annak felvállalása. Céljuk, hogy az itt élő magyar közösséget szolgálják, népszerűsítsék a magyar népi művelődést és átörökítsék annak szellemiségét a fiatalabb nemzedékekbe. A magyar népi kultúra jellegzetességei vidékenként eltérnek. Balázstelke népművészet szempontjából egy kincsesbánya, most pedig innen hoz fel néhány „drágakövet” és „igazgyöngyöt” a Gyöngyvirág Néptánccsoport iskolás és felnőtt csoportja.

 

 

Bemutatkozik a Zanzibár zenekar!

A Zanzibár zenekar 1999. január 2-án alakult meg három másik ceglédi együttes néhány tagjából, akkor még énekest keresve. 1999. január 1-jén a rendőrként dolgozó Terecskei Rita igazoltatta a szilveszteri buliból hazatartó egyik autó utasait. Másnap este egy ceglédi szórakozóhelyen Sidi és Gabszi meglátta Ritát, miközben pótszilveszterezett barátnőivel, és egy Janis Joplin-dalt énekelt. Ekkor a fiúk úgy döntöttek, hogy felkérik arra, hogy a Zanzibár énekesnője legyen. Január 2-án a mai öt tag elkezdte egy ceglédi próbateremben az első dalok gyakorlását.

Az együttes neve Vámos Miklós Bár című könyvéből ered, amiben szó esik egy két világháború között létezett Zanzibár nevű budapesti szórakozóhelyről, ahová zenészek, színészek, bohém figurák jártak szórakozni.

2001-ben jelent meg az első albumuk Nem vagyok tökéletes címmel. Később aranylemez lett. Az albumról három kislemez jelent meg: a Nem vagyok tökéletes, a Vágyom rád és az igazi áttörést hozó Szólj már. Ekkor a Zanzibár a Venus együttessel turnézott országszerte, és egyre nagyobb népszerűség fogadta őket mindenütt. 2002-ben jelent meg az együttes második albuma Ugyanaz vagyok címmel. Ez szintén elérte az aranylemez minősítést. 2003-ban több, mint 150 koncertet adtak Magyarországon, és Erdélyben is nagy sikerrel tett eleget a meghívásoknak. Az együttes 2015-ben jelentette meg hetedik albumát, amely a Mindent lehet, mindent szabad címet kapta, ami később szintén aranylemez lett.

 

...és még mi lesz?

Vetődhet fel a kérdés. Az imént említetteken felül várható kard-, íjász-, valamint ostorosbemutató, melyeket oktatás és egy rögtönzött verseny követ. Idén is készülünk különböző finomságokkal és különlegességekkel teli vásárral, illetve számos gyerekfoglalkozással. Továbbá a térség legjobb szakácsai gulyásfőző versenyen mérethetik meg magukat értékes díjakért cserébe, míg az estét a szokásainknak megfelelően táncházzal zárjuk. Ez utóbbihoz a talpalávalót Sinkó András és zenekara fogja biztosítani.

Korosztálytól függetlenül tehát garantált, hogy minden látogató megtalálja a neki kedves programot. Bízunk benne, hogy mindenkit sikerült meggyőznünk, tartson velünk május 18-án a Greweln Parkba!