Back to top

Tévedések és eredmények

Tévedések és eredmények

Medgyesi RMDSZ Szervezet: 

Mit tett értünk az RMDSZ? Miért kellett a PSD-vel lepaktálni? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések forognak közszájon ma az online felületeken és az utcán. Ha az ember kizárólag az internetről tájékozódik, az lehet az érzése, hogy a pártnak nem lesz meg még az 1% sem, sőt vannak olyanok is, akik szurkolnak, hogy ne legyen meg az európai parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5%.

Az RMDSZ-nek vannak kézzelfogható eredményei az elmúlt 1 hónapban, az elmúlt 1 évben ahogyan az elmúlt 10, vagy akár 30 évben is. A kérdés az, hogy mennyire vagyunk hajlamosak feledni, mennyire vagyunk hajlamosak az új trendeknek bedőlni? Mire is gondolok pontosan? Arra, hogy a politika rossz, a politikusok csalnak, lopnak, hazudnak – reggel, délben, este. Érdemes kicsit elgondolkozni azon, hogy mit is jelentett volna az, ha az RMDSZ az elmúlt 30 évben tényleg semmit sem csinált volna? Csak felvetésnek is rémisztő gondolat, de egy biztos. Az elmúlt 30 évben csak a mi környékünkön sikernek könyvelhető el, hogy még itt vagyunk, és létezik közösségünk.Ehhez hozzájárult az, hogy a helyi és a megyei RMDSZ kiállt értünk, sikerült beindítani az önálló magyar iskolát a 90-es évek elején, majd ennek magyar nevet adni. Ezt követően új épületet biztosítani számukra és megtölteni gyerekkel Medgyesről és a megye különböző részeiből. Ehhez munka kellett, meggyőzőképesség és kitartás. Iskolabuszokat működtetnek, meleg ebédet biztosítanak. Mindennek az eredménye egyrészt, hogy a jövő generációk megmaradnak magyarnak és értékes tagjai lesznek a társadalomnak.Lesznek, akik országos tantárgyversenyeken vesznek részt, olyanok is, akik mesterséget tanulnak, vagy akik éppencsak átcsúsznak az iskolai éveken.

Sikerült olyan körülmények között is kitenni a helységnévtáblát, hogy a törvény nem kötelezte az önkormányzatot. Medgyes esetében ez 10%-os lakossággal elérhetővé vált.

Az egyházakra gondolva sikerült azokat a fontos alapköveket támogatni munkájukban, akik évszázadok óta táplálják a közösség megmaradását. Medgyesen négy magyar vonatkozású templom van, mind jó állapotban, valamilyen formában felújítva.

A közösségszervezéssel kapcsolatosan pedig megemlíthető a Millennium-ház megépítése, ennek éveken át tartó karbantartása, jelenlegi felújítása, folytonosműködetetése, és ami még fontosabb: élettel való megtöltése. Jelenleg minden korosztály megtalálhatja itt a helyét úgy, hogy sokszor még kicsinek is tud bizonyulni a medgyesi magyarok egyetlen kulturális központja.

Kimagasló eredmény a rendezvények megszervezése, finanszírozása. Ezek olyan programok, amelyeket a közösség megbecsül, büszke rá olyan szintű projektek, amelyeket még a román társadalom is megirigyel.

És ezek után újra megkérdezem, valóban nem csinált semmit az RMDSZ?

Erre sokan szeretnek azzal válaszolni, hogy „jó, jó, de a PSD-s együttműködés”

A politika nem a szerelemről vagy akár a szeretetről szól.Erre szolgál a család intézménye. A politika a kompromisszumok területe, ahol a dzsungeltörvény az uralkodó.A legerősebb győz. Úgy gondolom, hogy sokkal fontosabb elérni kisebb-nagyobb eredményeket egy négy éves parlamenti vagy önkormányzati ciklusban, mint ülni a bársonyszékben és bekiabálni, duzzogni. A duzzogás soha nem oldott még meg problémákat, és nem segít rajtunk, medgyesi, Szeben megyei magyarokon sem. Ehhez hozzátenném azt is, hogy a politika a számokról szól. Akinek több szavazata van, az dönt. Akinek pedig nincs, az csapkodhatja az asztalt, vagy kihozhat valamit az egészből. Nem utolsó sorban, beállni az elégedetlenül bekiabálgatók táborába sem könnyen emészthető erkölcsileg, azok után, hogy folyamatosan támadtak bennünket. Persze a jelenlegi kormánypártok egy fordított esetben ugyanezt tették volna az ellenzékiek helyében. Ne hagyjuk megvezetve magunkat, nem fog bennünket senki képviselni, nem fog értünk senki kiállni, nem fog rajtunk senki segíteni.

Arra tudok bíztatni mindenkit, hogy menjen el május 26-án szavazni, ezáltal mutassuk meg a közösség erejét, szavazzunk bizalmat azoknak, akik Európában a magyar ügyet akarják képviselni. Szavazzanak az RMDSZ-re.

 

Balázs Botond,

medgyesi RMDSZ elnök