Back to top

Késve ugyan, de elkezdődik a magyar oktatás megmentése a szórványban

Késve ugyan, de elkezdődik a magyar oktatás megmentése a szórványban

Medgyesi MADISZ: 

Beindul ősztől a régóta beígért délutáni oktatás a szórványban. A programmal az egyre zsugorodó magyar nyelvű oktatást tennék vonzóbbá, többek között a vegyes házasságban élők számára.

Jóval később, mint ahogy igény volt rá, de szerencsére még nem az utolsó órában: beindítják ősszel a régóta belengetett délutáni oktatást a szórványban. Ezt maga Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte a szövetség Hunyad megyei szervezetének küldöttgyűlésén jelenlévő egyházi vezetőkkel, pedagógusokkal és civilekkel.

Az intézkedéstől a magyar nyelvű megmaradását, erősítését remélik. És nem utolsósorban, hogy a magyar oktatást azon szülők számára is vonzóvá teszik, akik vegyes házasságban élnek. Esetükben ugyanis, ha magyar iskolába jár a gyerek, csupán az egyik – magyar nemzetiségű – szülő tud segíteni neki a tanulásban. Elsősorban nekik jelentene nagy segítséget a délutáni, iskola utáni foglalkozás.

Vegyes házasságból jövő gyerek egyre több van mindenik szórványmegyében,figyelmeztetnek évről évre a magyar nyelvű beiskolázási kampányokat lebonyolító civilek. Míg magyar gyerek egyre kevesebb. Ahogy magyar iskola is.

Az after school-programot az új tanévtől első körben nyolc erdélyi szórványmegyében – Arad, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Hunyad, Máramaros, Szeben és Kolozs –, illetve Bukarestben, összesen 20 településen indítanák be. És igény esetén következő évben újabbakra is kiterjesztenék. Tanévkezdéstől tehát

1800 magyar elemi osztályos diák számára biztosított az ingyenes (!) délutáni foglalkozás,a gyerekeknek 70 pedagógus segít tanulni, házi feladatot írni. A program költségvetése 1,1 millió euró, amit a magyar kormány biztosít, a lebonyolítással az Iskola Alapítványt bízta meg. A technikai részleteket június második felében ismertetik.

A program jótékony hatásait bizonyítandó Kelemen Hunor Medgyest hozta fel példaként, ahol régóta működik hasonló, és ennek előnyei miatt a magyar és a vegyes házasságban élő szülők szívesebben íratják magyar iskolába gyerekeiket román helyett.

forrás: foter.ro