Back to top

Ilyen volt a IX. Úszótábor

Ilyen volt a IX. Úszótábor

Medgyesi MADISZ: 

A Kisebbségek Európája projekt keretei között került megszervezésra a kilencedik Úszótábor Szentegyházán, a Napsugár Kempingben. A hét nap során 70 gyerek vehetett részt különböző előadásokon, játékokon, vetélkedőkön és persze a napi úszásokon. A fiatalok a megye különböző településeiről érkeztek: a medgyesiek mellett így képviseltette magát Nagyszeben, Erzsébetváros, Kiskapus, Sellemberk, Szelindek, Balázstelke és Somogyom is.

Idén különösen nagy hangsúlyt fektettünk az egészséges életmódra, a természetes kozmetikumok használatára, a természetvédelemre és felmerülő téma volt a kisebbségek helyzete és problémái is.  

Igyekeztünk sokszínű programokkal és meglepetésekkel tenni minél emlékezetesebbé ezt a közös kalandot.  Ehhez szolgál példaként többek között a természetes, csokis ajak balzsam és a fürdő bomba készítése, majd az ezt követő előadás a természetes kozmetikumok fontosságáról, de meglepetésnek szántuk a 9D élményvetítést is. Rendeztünk továbbá mini focit, csúszdázást, arcfestést, készítettünk, majd kóstoltunk vattacukrot és játszottunk sok-sok más szórakoztató játékot. A gyerekek az úszáson kívül csapatra osztva megoldottak különböző feladatokat felhasználva kreativitásukat és csapatszellemüket. Sporttevékenységek tekintetében is bő kínálattal álltunk elő, így volt például: méta, frizbi, aerobic, steel combat, zenés torna, foci a szervezőkkel és természetesen rengeteg úszás. Az esti programok közé sorolhatóak a legviccesebb és legemlékezetesebb pillanatok: improvizált filmprodukciók, filmvetítés, karaoke est, amiből a szervezők is kivették a maguk részét, tábortűz, esti úszás és közös buli. Egy különleges esti program közé sorolható a színdarabb, amelyben a résztvevők elő kellet adják a szervezők egyik teljes napját. Különleges volt látni és felismerni magunkat a gyerekek előadásában. Egyszerre voltak  nagyon viccesek, kreatívak és lényegretörőek.  A bemutatók között külön kiemelendő az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak az előadása, aki készségesen fogadta el meghívásunkat és látogatott el táborunkba.

A visszajelzések alapján ami a legjobban tetszett a résztvevőknek az a gasztró előadás keretén belüli dinnyefaragás és kóstolás volt. Ami még megragadta őket az a természetvédelmi előadás és a játszóház volt. De nagy örömünkre nem csak a fiatalok részéről jött pozitív visszajelzés, hanem a szülők részéről is, ugyanis többen köszönetet mondtak a gyerekeik idén szerzett pozitív élményeiért.

A tábor elsődleges célja a gyerekek anyanyelv használatának erősítése volt. E téren egy olyan heten vagyunk túl, ahol a táborlakók magyar közösségben töltötték idejüket.

Összességében a gyerekek és a szervezők is egy sikeres rendezvénynek könyvelik el a 9. Úszótábort. Ezennel is köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult megszervezéséhez: támogatóinknak, a Szeben megye Tanácsának, az RMDSZ-nek, a Szeben megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóságnak, a Communitas Alapítványnak, és a Bethlen Gábor Alapnak. Köszönet illeti továbbá a többi szervezőt, az önkénteseket és nem utolsó sorban a résztvevőket, akik pozitív hozzáállásukkal gondoskodtak a jó hangulatról és egy sikeres, élményekben gazdag tábor véghezviteléről.

 

Kiss Noémi