Back to top

Becsöngettek a Báthoryba!

Becsöngettek a Báthoryba!

Báthory általános iskola: 

Reggel fél kilenckor kezdetét vette az új tanév a Báthory István Általános Iskolában. Az esemény sokak számára bírt meghatározó jelentőséggel. Külön kiemelve azt a 14 magyar kisgyereket, akik első alkalommal ismerkedhettek meg az iskola padjaival, tanítónénijükkel, és az új környezettel. Bízunk benne, hogy sok örömteli pillanat és izgalmas új élmény vár rájuk a 0. osztályban.

Fontos nap volt ez az iskola számára is, mely nem csak egy újabb tanévet kezdett meg, de egy új igazgatót is üdvözölhetett. Tizenhat fáradtságos és küzdelmes, ugyanakkor lépésről lépésre egyre minőségibb tanévet követően a Báthory István Általános Iskola „lelke” és egyik feltámasztója, Szederjesi György igazgató úr leköszönt posztjáról és a továbbiakban tanárként marad az iskola kötelékében. Helyét az iskola korábbi tanárnője, Pocan Ildikó vette át, aki a Pro Schola Mediensis Alapítvány elnökasszonyaként már eddig is bizonyította a magyar oktatásért való odaadását és elszántságát. Ezúton kívánunk neki, mint a Báthory István Általános Iskola új igazgatóasszonyának, sok kitartást és sikert munkája során.

Az eseményen tiszteletét tette több helyi szinten, a közösségünkért aktívan tevékenykedő meghívott is. Beszédet mondott mindhárom történelmi egyház képviselője, így Bodor Lídia Emese unitárius, Székely Zoltán református, valamint Boga Norbert katolikus lelkész.

 Rajtuk kívül az iskolát tevékenyen támogató politikusok és civil szervezetek képviselői így vélekedtek a Szeben megyei magyar nyelvű oktatás jelenlegi helyzetéről és munkájuk szerepéről:

„A szórvány számára rendkívüli fontossággal bír, hogy mostantól nem vonhatnak össze osztályokat az RMDSZ beleegyezése nélkül. Ez nekünk nem csak a jelen, de a jövő számára is meghatározó eredmény. Mindenkinek, meg kell érteni, hogy csak mi együtt, szülők, gyerekek, tanárok és politikusok tudunk tenni a magyar oktatás minőségéért és hosszútávú fenntartásáért.” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője.

 „Igyekeztünk a lehetőségeinkhez mérten a legjobb feltételeket biztosítani. Elégedett vagyok az elért eredményeinkkel és úgy érzem, hogy sikerült bármely más intézménnyel szemben magabiztosan versenyeztethetővé tennünk a Báthoryt.” – jegyezte meg Orosz Csaba, az RMDSZ Szeben megyei elnöke.

„Immár a negyedik iskolai tanévben biztosítjuk ingyen a Hosszabbított Programot. Az elmúlt évek munkája, kitartása, mostanra érett meg. Idéntől nem csak Medgyesen lesz lehetőség élni a program kínálta előnyökkel, hanem kiterjesztve indul egyszerre minden szórványmegyében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 50-60 főről 1800-ra emelkedik azon diákok és családok száma, akik részesülnek a mindennapi meleg étkezésben és a felügyeletben. Ide eljutni nem volt könnyű, de az a tudat vitt minket mindvégig előre, hogy ezzel vonzóbbá és erősebbé tudjuk tenni a magyar iskolákat.” – foglalta össze gondolatait Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnöke.

Zárszóként szerkesztőségünk ezúton kíván örömökben, sikerekben, tudásban és új élményekben gazdag tanévet az iskola minden diákja számára!