Back to top

XXI. Szeben Megyei Magyar Napok

XXI. Szeben Megyei Magyar Napok

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Idén XXI. alkalommal kerül megszervezésre megyénk legnagyobb rendezvénysorozata, az immár hagyománnyá vált Szeben Megyei Magyar Napok. Ennek keretében ezúttal október 18. és 27. között várunk mindenkit programjainkkal.

Hagyományosan az évnek ezen időszaka szolgál arra, hogy közösen ünnepeljük nemzeti hovatartozásunk és együtt vegyünk részt anyanyelvi programokon, kulturális eseményeken. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak gyökereink előtti tisztelgést jelentsenek a magyar napok, de izgalmas rendezvényeket, némi kikapcsolódást és pozitív élményeket is.

Az események összeállításakor törekedtünk arra, hogy minél változatosabb és minden korosztályt kielégítő 10 napnak nézzünk elébe. Lesznek visszatérő vendégeink, Erdély szerte népszerű előadónk és világhírű, ám errefelé kevésbé ismert fellépők is. Nem maradtak ki a palettáról a koncertek, a színház, sem az előadás vagy a bál, ráadásul az elmúlt időszakban elfeledett sportverseny is újra visszaköszön majd az idei magyar napokon. Nézzük hát, mi is pontosan a kínálat:

 

A Szeben Megyei Magyar Napokat egy ünnepélyes gálaesttel nyitjuk október 18-án, pénteken. Ennek keretében egyúttal a frissen felújított Millennium-Házat is szeretnénk felavatni. A ház nagymértékű renoválási munkálatai egy évvel ezelőtt kezdődtek és mára egy vadonatúj, a kor követelményeinek megfelelő magyar ház várja, hogy közösen élettel töltsük meg. A program a szalagátvágást követően könnyed beszélgetést, evést-ivást és nem mellesleg egy képkiállítást ígér, mellyel az oltszakadáti szokásokba nyerhetünk betekintést.

Október 19-én, szombaton Magyar Estre hívjuk a kikapcsolódni vágyókat a Millennium-Házba. István Ildikó a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola népdal- és néptáncoktató tanára fog népdalkoncertet tartani. Előzetesen felhőtlen mulatozásra és táncra kell számítania mindenkinek, aki velünk tart. A megjelenéshez nem feltétel a népviseleti ruha, de részünkről nagyon is támogatott!

Október 20-án nem maradhat el az 1956-os hősökről való megemlékezés és koszorúzás a medgyesi Református templomban. Ez közös nemzetünk egyik legkiemelkedőbb ünnepnapja és bízunk benne, hogy idén is sikerül ehhez méltón tisztelegnünk előtte. (az 1956-os eseményekről jelen számunk 6. oldalán emlékeztünk meg)

Mint korábban beharangoztuk, idén gondoltunk az egészséges életmódra és mozgásra, ezért egy sportrendezvénnyel is gazdagítottuk a programot. Október 21-én, hétfőn ezért asztalitenisz bajnokságot szervezünk, Medgyesen, a Romgaz Asztalitenisz csarnokban.

A tavalyi nagy érdeklődést követően október 22-én Kádár Annamária mesepszichológust is viszont láthatjuk. Ezúttal az érzelmi intelligencia fejlesztéséről fog egy izgalmasnak hangzó előadást tartani a Millennium Házban. Szeretettel várunk minden szülőt, nagyszülőt, nevelőt, akit érdekel és érint a gyerekek lelki világának tudatos fejlesztése.

Október 23-án, szerdán sokunk örömére Tamás Gábor várja feledhetetlen koncertre rajongóit Nagyszebenben a Thália terembe. Az ezt követő napon, október 24-én, csütörtökön ráadásul ismét koncertet ad a magyar napok keretein belül, ám ezúttal Medgyesen, a Traube színházba várja rajongóit. Bár talán nem szükséges komolyabban bemutatnunk, de Tamás Gábor egy erdélyi származású könnyűzenész, énekes, zeneszerző, a Magyar Kultúra Lovagja. Olyan közismert dalok, mint az „Ó, Erdély, szép hazám” vagy „A Dónát úton nyílnak már az orgonák”.

A rá következő nap némi ínyencséggel készülünk. Először a Szeben Megyei Magyar Napok történetében egy a capella zenekar fog koncertet adni, ráadásul nem is akármilyen. A mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve lépett be a köztudatba. A 2001-ben alakult pécsi együttes az évek során bejárta Európát és a világot, hozzájárulva ezzel a magyar bor jó hírének, nemzetközi elismertségének tovább erősödéséhez. Repertoárjukban felfedezhető a népi folklóron kívül sok más stílusirányzat is, mint például jazz, blues vagy rock and roll,- mint bordal! Ez pedig azért lehetséges, mert dalaik túlnyomó része saját szerzemény. Esetenként híres magyar költők megzenésített boros versei, de főleg saját versek, mesék kerülnek megzenésítésre, hogy a mindenkori nagyérdemű egy új, egészen egyedi és sajátos stílusban megírt dallamvilágba csöppenve kóstolhasson bele a magyar bordal pártatlanul fűszerezett világába. Munkáikra az évek folyamán több elismert előadó is felfigyelt. Ákos „Még Közelebb” című dupla platinalemezes alkotásán énekelték a vokál szólamokat és kísérték őt 18 állomásos koncertkörútján. Énekeltünk együtt Demjén Ferenccel és a V’Moto-Rock legendás zenekarral, Rúzsa Magdival, St. Martinnal, vagy éppen a Bolyki Brothers-el is. Egy olyan koncertre számíthatunk tőlük, ami minden eddigitől különbözik és minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt!

Figyelembe véve, hogy október van, az az a szüret ideje, idén sem fog kimaradni a már hagyományunkká váló szüreti kosaras bál, amely a tavalyihoz hasonlóan az Automecanica étteremben várja majd a szórakozni vágyókat. A jó kedvről ezúttal is a Pikowatt fog gondoskodni.

A Kaméleon Színtársulat 2010 őszén alakult kis utazó – társulatként néhány „szabadúszó” színész közreműködésével. A 2012-es év aztán a nagy változás éve lett számukra. A kis társulat kinőtte magát, fejlesztésekben kezdett és felvette a Metamorf Színház nevet. Tavalyi fergeteges kabaréjuk után idén sem maradhattak meghívó nélkül. Ezúttal egy mindenki által ismert klasszikus darabot, Fazekas Mihály Ludas Matyiját fogják előadni gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Előzetes ígéretük, hogy ez a darab sem bánik majd szűkmarkúan a humorral és amolyan „metamorfosan” kerül a színpadra. A legutóbbi szereplésük után attól tartunk, ezen a napon sem maradhatunk otthon, kár lenne kihagyni.

Ez lenne tehát az idei magyar napok kínálata. Izgalmas másfél hétnek nézünk elébe és reméljük, hogy rendezvényeink idén is összehozzák a szebeni magyarságot. Az idei eseménysorozat is sűrűnek ígérkezik, azonban egy éve várunk arra, hogy magyar nyelvű kulturális eseményeken vehessünk részt, éppenséggel van mit bepótolni!

A magyar napok programjaival a szórványban élő magyarok mindennapjait igyekszünk színesebbé tenni. Reményeink szerint erre teremt majd lehetőséget a XXI. Szeben Megyei Magyar Napok gazdag programkínálata is, ahol bízunk benne, hogy mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló rendezvényt és együtt, jól fogunk szórakozni.

 

Figyelem!

A részvétel minden rendezvényen ingyenes, azonban néhány eseményre (október 24. Tamás Gábor; október 25. Vivat Bacchus; október 26. Szüreti bál; október 27. Metamorf színház) a részvétel előzetes helyfoglalással történik.

Balázs Noémi