Back to top

12 érv a magyar oktatás mellett

12 érv a magyar oktatás mellett

Medgyesi MADISZ: 

A magyar iskolaválasztás előnyei mellett érvel a Rákóczi Szövetség. A szervezet közleményében arra kéri a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolaköteles gyermeküknek magyar iskolát.

A magyar iskolaválasztás biztosítja a magyar közösségek megmaradását, a magyar nyelv és kultúra továbbadásával, valamint többlettudást és nagyobb kapcsolatrendszert biztosít a gyermeknek a két nyelv, két kultúra oktatásán keresztül. A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja mögött széleskörű társadalmi összefogás jött létre annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet a külhoni magyar közösségek fennmaradását alapjaiban meghatározó döntésre.

A Kárpát-medence számos településén és régiójában elmond­ható, hogy egyre többen választják a magyar jövőt, gyermekük magyar iskolába íratásával – közölték.

Közleményükben 12 pontban foglalták össze mindazokat az érveket, melyek az anyanyelvi oktatás mellett szólnak:

Örökség

Az évszázadokon át továbbadott magyar nyelv és kultúra olyan érték, amelyet megőrizni erkölcsi kötelesség.

Közösség

A magyar iskola a magyar közösség fennmaradásának záloga.

Identitás

A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy a szűkebb és tágabb közösségében, így az egész Kárpát-medencében otthon érezze magát.

Kizárólagosság

A magyar nyelv és a magyar kultúra csak magyar iskolában sajátítható el.

Érvényesülés

A magyar iskola nagyobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít.

Kulturális sokszínűség

A vegyes családban élő gyermek számára is a legjobb választás a magyar iskola, abban az esetben is, ha a szülő nem magyar iskolában tanult.

Hatékonyság

Tudományosan bizonyított tény, hogy az ismeretek megszerzé­sének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás.

Versenyképesség

A magyar iskolák versenyképes tudást nyújtanak, mert jól felszereltek és felkészült pedagógusok várják a gyermekeket.

Lehetőség

A magyar iskolába járó gyermek számára könnyen elérhetővé válik a hazai mellett a magyarországi felsőoktatás, illetve a munkaerőpiac is.

Támogatás

A magyar intézménybe járó diákok minden évben számít­hatnak a magyar állam anyagi támogatására.

Programok

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei magyarságot megszó­lító programjai elérhetővé válnak a magyar iskolák diákjai számára.

Ajándék

A Rákóczi Szövetség minden magyar iskolába lépő gyermeknek felajánl egy jó minőségű iskolatáskát és a magyar összefogást jelképező ösztöndíjat.