Back to top

Interjú az új frakcióvezetővel

Interjú az új frakcióvezetővel

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

A közelgő választások, valamint a kormány bukása keltette zűrzavar mellett is tartogatott meglepetést a román politikai élet. Szeben megye egyetlen magyar parlamenti képviselőjét, Benedek Zakariást választotta meg ugyanis az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetőjévé, mely egyértelmű üzenetként bír minden itt élő számára. Erről az üzenetről, az új szerepről, valamint az aktuálpolitikai helyzetről kérdeztük a képviselőurat, aki készséggel állt lapunk rendelkezésére.

Mindenekelőtt engedje meg, hogy gratuláljak a kinevezéséhez! Mit gondol, várhatóan milyen változást fog jelenteni a parlamenti munkájában, illetve jelent-e egyáltalán bármilyen változást?

Ezentúl én vezetem az RMDSZ képviselőházi frakcióját. Ez azzal jár, hogy a frakciógyűléseket én kell megszervezzem. Bekerültem a képviselőház bírái közé, akikkel a programokat fogjuk egyeztetni. Szintén tagja lettem a frakcióvezetők testületének. Itt a részletes napi menetrend kerül elfogadásra, illetve megegyezünk arról, mely törvénytervezetek kerüljenek megtárgyalásra a plénumban. Végül részt fogok venni a többi párttal történő egyeztetéseken.

Jár ez az új szerepkör bármiféle lemondással, ami a szakpolitikusi munkáját illeti?

Nem, minden eddigi kötelességemnek továbbra is eleget fogok tenni. Megmaradtam a szállítási és infrastrukturális bizottságban. Folytatni kell azt a munkát és az imént felsoroltak hozzáadódnak teendőimhez.

Egyet tud Ön azzal érteni, hogy a kinevezése üzenetértű is, tekintve, hogy személyében a szórványságból került ki az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője?

Igen, abszolút, úgy is volt felvezetve megválasztásomkor. Az RMDSZ nyitni akart, hogy ne csak a Partiumból, illetve Székelyföldről kerüljenek ki frakcióvezetők, hanem Közép-Erdélyből és a Szórványságból is.

Két javaslat volt. Egyrészt Csoma Botond, kolozsvári képviselő, valamint én, mint szórvány képviselő. Végül ő 9, én pedig 11 szavazatot kaptam. Ez egyértelműen azt üzeni - aminek kimondottan örülök -, hogy minden egyes régió, minden egyes magyarok lakta település számít. Nem rangsorolnak választók száma szerint, minden régi ugyanolyan mértékben fontos.

Immár frakcióvezetőként melyek azok a törvényjavaslatok, amikre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni?

Az RMDSZ-nek mindig van egy prioritási listája, melyet mindannyian közösen döntünk el. Jelenleg listánk élén a családpolitika áll, mely nagyon fontos számunkra. Itt a magyarországi példát szeretnénk átültetni Romániába. Ennek egy részét mostanra már benyújtottuk. Mellette ott van az adminisztratív kódex, mellyel bővíthetnénk jogainkat. Aztán ott a tanügyi törvény, ami mindig napirenden van számunkra és próbálunk rajta módosítani, hogy javuljon a magyarok helyzete.

Ahhoz azonban, hogy eredményt tudjunk elérni, partnereket kell találnunk. 6,2 százalékkal egyedül sajnos semmire nem mennénk, tekintve, hogy a szavazás során 50 százalék és egy szavazat szükséges. Ezért folyamatosan egyeztetésekre kényszerülünk. Jelenleg bizonyos kérdésekben a jobb, míg másokban a bal oldallal egyeztetünk.

Tudna esetleg példát mondani ilyen egyeztetésekre?

Ott volt nemrég a kétforduló választás lehetősége. Akkor azt mondtuk, hogy bárkivel hajlandóak vagyunk szóbaállni, hogy ezt leállítsuk. Mit jelentene egy ilyen rendszer számunkra? Például Szatmárnémetiben, ahol 40%-os magyarság él és magyar vezeti a várost, ráadásul nagyon jól vezeti, látható eredményekkel, az első forduló eredménye után a román pártok összefognának és etnikai szavazást csinálnának az önkormányzati választásból. Hozzávetőlegesen az RMDSZ mintegy 20%-át veszítené a polgármesterek számának a kétfordulós rendszer miatt.

Szakpolitikusként jelenleg mit érez elsődleges fontosságúnak az infrastruktúrában, illetve szállításügyben?

Van két törvénytervezetem, melyek már átjöttek a szenátusból és a képviselőházban hamarosan kell, hogy tárgyaljuk. Az egyik egy úgynevezett „tízes törvénnyel” kapcsolatos, mely az építkezés minőségére vonatkozik. Ebben szeretném elérni, hogy a konzultáns cégeknek is legyen felelősségük. Maga a törvény 1995-ben készült és bár voltak ellenőrök, ilyen fél nem létezett a projektek során, ezért a mai napig nem is szabályozzák őket. A konzultánsok állnak a megrendelő és a kivitelező között. Ők ellenőrzik a munkálatokat és hagyják jóvá a kifizetéseket. Ennek ellenére törvény által semmiért nem tartoznak felelősséggel.

A másik a 43-as kormányhatározat, mely az infrastruktúra, az utak adminisztrálásáról szól. Ezt két pontban igyekszem módosítani. Egyrészt 2027. december 31-ig az Országos Utászati Ügynökséget kötelezném, hogy minden egyes municípium köré terelőutat kell, hogy építsen. Ez érintené Segesvárt, Udvarhelyt, Csíkszeredát, Hévízt, Marosvásárhelyt, vagy éppen Medgyest is. Összesen 103 megyei jogú város van, és mintegy 60-ra vonatkozna ez a fejlesztés.

A román kormány bukásától és az általa keltett zűrzavartól hangos most a politikai élet. Hogyan látja a jelenlegi állapotot? Gondolja, hogy konszolidálódik a helyzet a közeljövőben?

Mi azt mondtuk és továbbra is fenntartjuk azt, hogy az RMDSZ akar előrehozott választásokat, de csakis legálisan. Egy nappal mielőtt ez a kormány megbukott volna, kiadott egy olyan sürgősségi kormányrendeletet, ami összezavarta az egész választási törvényt. Egyrészt 4-5 elemet is tartalmaz, ami miatt alkotmányellenes, másrészt ellentmond a Velencei Bizottság ajánlásainak is, harmadrészt pedig megengedi a választási turizmust, azaz, hogy mindenki ott szavazzon, ahol van. Például nálunk, Nagyszebenben például van 35 ezer egyetemista, illetve 25 ezer olyan munkás, aki nem itt él. Ha ők mégis itt szavazhatnak, teljes mértékben megváltoztatják az eredményt.

Én úgy látom, hogy most tovább fog folytatódni a jelenlegi helyzet. A mi célunk, hogy legyen tiszta és legális előrehozott választás. Elsőként mi, majd további pártok kérték fel a nép ügyvédjét, hogy az alkotmánybíróságon óvja meg ezt a rendeletet. Ezen kívül a múlt héten tárgyalva volt a szenátusban egy törvénytervezet, amely törli ezt a sürgősségi kormányrendeletet. Ez most átjött hozzánk és hamarosan mi is tárgyalni fogjuk. Azonban, ha el is fogadjuk, az államelnök kell, hogy kikiáltsa. Végső soron tehát az ő térfelén fog pattogni a labda.

Utolsó kérdésem az önkormányzati választásokkal kapcsolatos. Személy szerint Ön milyen érzésekkel várja az önkormányzati választásokat? Mire számít Szeben megyében, illetve van-e olyan konkrét cél, amit el szeretne érni?

Mindenekelőtt meg szeretnénk tartani azokat a tanácsosainkat, akik most vannak. Emellett vissza szeretnénk nyerni Nagysejket, melyet négy éve veszítettünk el. Szeretnénk továbbá, ha Küküllőalmáson egy helyett két tanácsosunk lenne. Ezúttal megyei listát is indítunk, mely egy újabb erőfelmérő lesz számunkra.

Összességében tehát nagyon bizakodó vagyok, azt látom, hogy minden Szeben megyei tanácsosunk felelősségteljesen végezte a munkáját, így semmi okom az aggodalomra. Számítok arra, hogy erőfeszítéseiket értékelni fogják a választók, és számítok arra, hogy a magyar közösségek támogatni fogják az érdekeik képviselőit.

Ezúton is köszönöm a frakcióvezető úrnak, hogy rendelkezésünkre állt és kívánok neki sok sikert és kitartást közösségünk további szolgálatához!